Dues dones ateses cada dia al Clínic per agressió sexual, un 50% més que fa un any

Aquest any ja han atès 556 víctimes d'agressió sexual, gairebé totes dones, i cada setmana n'han vist alguna que havia estat agredida en grup
Mònica Bertran i Brancós Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

L'Hospital Clínic atén cada dia una mitjana de dues víctimes de violència sexual a la seva Àrea d'Urgències, que té un protocol pioner en aquest àmbit des de fa més de 30 anys.

"A mi em van agredir a França, vaig anar a l'hospital, en cap moment em van atendre a l'inici, vaig haver d'explicar tres cops què em passava. Em van dir directament que no tenien un protocol i que a què havia vingut."

El que explica aquesta víctima, que prefereix mantenir l'anonimat, és exactament el contrari del que necessiten quan acaben de passar per una situació tan traumàtica.

Ella ho tenia molt clar i va tenir la fortalesa de tornar cap a Barcelona i dirigir-se de seguida a l'Hospital Clínic, que centralitza l'atenció a les víctimes d'agressió sexual a la ciutat de Barcelona.

Lluïsa Garcia Esteve, presidenta de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de l'Hospital Clínic, alerta sobre què implica per a les víctimes haver d'explicar el seu cas una vegada i una altra:

"Moltes intervencions fragmentades acaben sent revictimitzadores, perquè la víctima ha de donar voltes, explicar moltes vegades la història i després se li diu el mateix, o se li diu diferent... S'ha de donar una atenció empaquetada i fer-ho fàcil per a ella."

Dues víctimes al dia

Fins a finals d'octubre, el Clínic ha atès 556 víctimes, una mitjana de dues al dia. És un 50% més que l'any passat.

 

Ho atribueixen no només a un probable augment d'aquest tipus de delictes, sinó també al fet que cada cop es té més clar que el primer que s'ha de fer en aquests casos és anar a un centre sanitari especialitzat.

I com més aviat millor, com explica Lluïsa Garcia Esteve.

"Ha de prioritzar el fet de ser atesa, que es valori el dany, que se l'ajudi des del minut 1, des del primer moment, a recuperar tota aquesta salut, a avaluar el dany i a facilitar-li tot el procés judicial, si és que després ella vol posar una denúncia."

El 65% hi arriba en menys de 24 hores, i el 81% en menys de 72.

L'Hospital Clínic de Barcelona té un protocol pioner en atenció a les víctimes de violència sexual (CCMA)

La primera atenció, immediata, la fa un equip multidisciplinari: treball social, psicologia, ginecologia i malalties infeccioses.

Tots molt formats, amb una perspectiva clara que la violència sexual impacta de forma contundent en la salut i pot provocar un trauma psíquic amb moltes seqüeles:

"Ets en un espai i de cop i volta controles les sortides, controles els sorolls, tot et fa saltar i, no és que tinguis un record, és que revius l'escena, pots recordar les respiracions de la mateixa agressió, i és vomitiu."

Les víctimes, molt joves

El perfil majoritari de les víctimes que han atès són dones molt joves. La meitat té menys de 25 anys. El 90% són dones i el 10%, homes.

Els agressors són tots homes.

Gairebé la meitat de les agressions van tenir lloc en domicilis i només un 14% han estat a la via pública. En el 45% dels casos les víctimes coneixien l'agressor.

 

Pel que fa a les víctimes d'agressions en grup, el número es manté estable: aquest any n'han vist 50. Això és una cada setmana. A una d'elles la van agredir fins a set homes.

La culpa i la vergonya són sentiments molt comuns que han de treballar per poder-los revertir. Els agressors sempre aprofiten situacions o moments de vulnerabilitat.

"Era un blanc fàcil, la guiri que pots drogar i l'endemà pensarà que es va passar amb l'alcohol i marxarà fent veure que no ha passat res."

El protocol del Clínic no acaba a Urgències. Continua amb un seguiment psicològic que pot durar anys, com admet Lluïsa Garcia Esteve.

"Per recuperar la seva qualitat de vida, que, jo diria, de manera universal queda més o menys danyada."

Així ens ho explica la víctima amb qui hem parlat:

"De cop i volta, la meva vida estava parada, ja no ets aquella persona, ara n'ets una de nova i t'agradaria no haver d'aprendre a fer una nova vida a base de les teves cicatrius."

La teràpia és llarga i dura, però Lluïsa Garcia Esteve assegura que "moltes aconsegueixen una recuperació íntegra".

"Ara estic bé. A mi m'han agredit, m'han tocat, això no vol dir que d'ara endavant només soc una dona violada, sinó que soc més coses."

 

ARXIVAT A:
Salut Violència masclista Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut