L'Escola Mireia, al carrer Ausiàs Marc de Barcelona (Google Maps)

Dues escoles concertades tancaran al final de curs: "La falta d'alumnat és alarmant"

El col·legi Sant Ferran de Castelldefels, amb 300 estudiants, i l'Escola Mireia de Barcelona, amb 220, han comunicat a les famílies que deixaran de prestar el servei

RedaccióActualitzat

L'Escola Mireia, al barri del Fort Pienc, tanca. El centre ja ha comunicat la decisió a les famílies de 220 alumnes d'infantil, primària i secundària, que el curs que ve s'hauran de reubicar en un altre centre.

El director de l'Escola Mireia, Gabriel Guim, justifica així la decisió en declaracions a Catalunya Ràdio:

"La falta d'alumnat és alarmant i els centres petits concertats som els primers a caure."

Guim explica que es nota que la natalitat ha anat baixant des del 2008 i diu que això ha tingut molta incidència en un barri on el preu de l'habitatge està pels núvols. De fet, el curs passat ja va tancar una altra concertada a la zona, el Sagrat Cor del carrer de Ribes. 

Gabriel Guim fa 30 anys que dirigeix el projecte educatiu, que va impulsar la seva mare, la pedagoga Maria Bondia, el 1959, en un moment en què hi havia una escassa oferta educativa. 
 

El cas del Sant Ferran de Castelldefels

El tancament de l'Escola Mireia és el segon que ha transcendit els últims dies. El Col·legi Sant Ferran de Castelldefels també tancarà a finals d'agost. Es tracta d'una escola concertada d'una línia que ofereix des d'I3 fins a quart d'ESO: 300 alumnes hauran de canviar de centre el curs que ve. 

La propietat de l'escola --formada per sis hereus-- va comunicar la decisió a les famílies divendres en una assemblea. A l'escola hi treballen una trentena d'empleats, entre equip docent i la resta de personal contractat, segons apunten fonts sindicals.

Façana del Col·legi Sant Ferran de Castelldefels (Ajuntament de Castelldefels)

Per què tanca l'escola?

En la reunió amb les famílies, la propietat va justificar la decisió per la pèrdua d'alumnat als cursos d'infantil i la previsió que la natalitat continuï a la baixa. De fet, aquest curs han perdut el concert d'infantil 3 perquè no hi havia prou alumnes.

Es tracta d'una decisió "ferma", com ha explicat el director general de centres concertats i privats, Xavier Güell i Cardona, després de trobar-se aquest dimarts amb els propietaris del centre, que han anat a la trobada amb el seu advocat.

Les famílies lamenten que la propietat no hagi obert la porta a la continuïtat. Així ho explicava a Catalunya Ràdio la Marta Martínez, mare d'un dels alumnes de l'escola: 

 "No ens han donat cap opció, ni apujar les quotes ni res."

Des del centre tampoc han demanat al Departament d'Educació que passi a ser públic, com han fet altres escoles concertades que tenien problemes de viabilitat. De manera que aquesta opció no està sobre la taula. 

La direcció de l'escola ho va saber la setmana passada 

Fins i tot la mateixa direcció de l'escola s'ha mostrat sorpresa pel tancament, previst per al 31 d'agost. La directora, Viviana Luna, ha assegurat a l'ACN que desconeixien la intenció dels propietaris fins a finals de la setmana passada.

La direcció lamenta que es posi fi a un projecte "molt consolidat" a Castelledefels, ja que va obrir fa 55 anys. Alguns docents treballen en aquest col·legi des de fa més de tres dècades. 

"Al final, hi tenen destinat un capital privat i són lliures de no voler fer noves inversions per garantir la continuïtat del centre", diu Luna referint-se a la decisió dels propietaris.

Per la seva banda, l'Ajuntament ha expressat a través d'un comunicat que "està totalment en contra del tancament de cap escola a Castelldefels".


Què passarà ara?

Per poder fer efectiu el tancament, els propietaris del centre abans hauran de fer una sol·licitud formal al Departament per cessar l'activitat. En aquest sentit, el director general de centres concertats, Xavier Güell, ha subratllat que vetllaran perquè es compleixi la legalitat. 

D'altra banda, també es crearà una taula municipal de planificació per veure on poden anar el curs vinent els 300 alumnes que es queden sense escola. En aquest sentit, tant des del Departament com des de l'Ajuntament apunten que "totes les opcions estan obertes", però que la prioritat serà vetllar pel benestar dels alumnes.


El futur de l'alumnat

En aquest sentit, fonts consultades pel 324.cat apunten que l'opció òptima seria que un mateix centre pogués assumir la línia sencera, d'I3 a quart d'ESO, si bé és poc probable que hi hagi cap centre a Castelldefels capaç de fer-ho. Si això no fos possible, una altra opció menys traumàtica seria mirar de no separar grups classe.

"La diagnosi es farà amb les possibilitats que ofereixi l'Ajuntament, però també respectant el dret de les famílies a poder triar centre educatiu", ha explicat el director general de centres concertats. Sigui com sigui, la sortida que es donarà als infants serà dins la mateixa població.

"El Departament vetllarà per l'acompanyament d'infants i famílies", ha dit Güell. De fet, ha posat a disposició del claustre l'equip de psicòlegs per a tots els membres de la comunitat educativa. 

També l'Ajuntament ha dit que vetllarà "per garantir els drets educatius dels nens i nenes de Castelldefels, així com de les seves famílies".

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut