Dues plantes de tractament de purins, en perill quan deixin de rebre ajuts de l'Estat

El govern espanyol deixarà de donar primes per generar electricitat a plantes d'Alcarràs i les Masies de Voltregà, que demanen una pròrroga per reconvertir-se en plantes de biogàs
Redacció
TEMA:
Ramaderia

Les plantes de tractament de purins que hi ha a Catalunya alerten que, sense els ajuts que els dona el govern espanyol, hauran de tancar. A finals d'any, dues de les sis plantes de Catalunya deixaran de rebre les primes que els dona l'Estat per produir electricitat. Són la d'Alcarràs --al Segrià-- i la de les Masies de Voltregà --a Osona--, que asseguren que deixaran de ser rendibles si no reben aquests ajuts i es veuran abocades a tancar.

Per aquest motiu, reclamen una pròrroga de les primes de dos anys, que els donaria marge per reconvertir-se en plantes de biogàs, una opció de tractar els purins més sostenible econòmicament. Les altres quatre plantes del país ja busquen alternatives perquè aniran perdent els ajuts de l'Estat fins al 2033, a mesura que compleixin 25 anys de funcionament.

Les plantes de purins que hi ha actualment a Catalunya reben l'excés de fems líquids que generen les granges que les envolten, els assequen i els transporten cap a altres zones on els faran servir com a adob. Però també produeixen electricitat a partir dels purins. La d'Alcarràs, per exemple, tracta 100.000 metres cúbics de dejeccions porcines d'una vuitantena d'explotacions.

 

Unes plantes necessàries per tractar tots els purins que es generen

Sense la pròrroga que els paga el govern per generar electricitat a partir del tractament dels purins, els ramaders haurien de buscar camps per aplicar-los com a adob. Es tracta d'una opció més cara i complicada perquè en aquesta zona es generen més purins dels que poden assimilar els camps sense contaminar els aqüífers.

Per tot plegat, necessiten primer la pròrroga i després que la nova planta de biogàs tiri endavant i se sumi a una que ja funciona. Patrícia Ormo, presidenta de l'agrupació de ramaders que porta els purins a la planta, fa una crida a les administracions perquè facilitin la transició a plantes de biogàs:

"Se'ns ha endarrerit molt. La planta hauria d'estar ja pràcticament acabada; l'únic que, pel tema de la burocràcia, se'ns ha allargat tot molt. L'1 de gener ja hauríem d'estar treballant amb la planta de biogàs i actualment encara estem sobre papers i amb permisos."

També s'ha pronunciat en la mateixa línia l'organització Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya. Jordi Siscart, responsable del sector porcí de JARC, demana que s'agilitzin els tràmits:

"Demanem celeritat a tots aquests projectes que es volen fer plantes de biogàs perquè hi hagi una millor gestió dels purins."

Un front comú de sindicats agraris i cooperatives ha reclamat al govern espanyol una pròrroga de dos anys als ajuts a aquestes plantes de purins. Això permetria fer, diuen, la transició d'aquest tipus de plantes a les de biogàs.

 

ARXIVAT A:
Ramaderia Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut