Dues propostes de referèndum, un de pactat i un d'unilateral, al debat de política general
La vigília del debat de política general, Catalunya Sí que es Pot treballa en un text que pugui avalar el grup majoritari, mentre que Junts pel Sí i la CUP intenten consensuar un text comú sobre una consulta organitzada des de Catalunya
Junts pel Sí negocia, la vigília del debat de política general, per aprovar dijous dues propostes de referèndum: el pactat, que tindria el suport de Catalunya Sí que es Pot i l'abstenció de la CUP, i l'unilateral, amb els vots de la majoria independentista de la cambra. Els cupaires demanarien avançar-ne la data.
Junts pel Sí i la CUP intentaran presentar una proposta de resolució conjunta, mentre que CSQP treballa en una proposta que pugui ser avalada pel grup majoritari.
La idea de la formació al govern és convocar un referèndum durant la segona quinzena de setembre, com va anunciar el president Puigdemont en el debat de la qüestió de confiança. Un referèndum que sigui vinculant i que s'intenti pactar amb l'estat fins a l'últim moment. Si no és així, es farà sota la legalitat catalana.
Catalunya Sí que es Pot vol evitar de totes totes un nou 9-N, i, per tant, vol un referèndum pactat, vinculant i amb garanties, és a dir, que tingui el reconeixement internacional.
Des de CSQP han explicat que apostaran per un referèndum com a "solució viable i real, que tingui conseqüències, on tothom se senti cridat a votar i que sigui reconegut des de les institucions internacionals i espanyoles".
La CUP vol avançar el referèndum
La CUP pretén pressionar amb els terminis. La idea dels cupaires és fer el referèndum just després de l'aprovació al Parlament de la Llei de Transitorietat Jurídica, al juliol, que permetrà la desconnexió amb l'Estat. A més, vol accelerar la internacionalització del procés i iniciar ja el procés constituent.
La proposta de resolució que la CUP ha plantejat situa el referèndum "abans del juliol del 2017". De tota manera, el diputat Albert Botran ha dit que estan oberts a negociar i no tenen "cap posició enrocada". De fet, els cupaires han parlat d'un "principi d'acord" per una resolució conjunta de Junts pel Sí i la CUP.
El protagonisme tornarà a ser un referèndum, i no la pobresa de gairebé el 20% que tenim a Catalunya", ha lamentat la cap de l'oposició i presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, en declaracions a TV3.
Divergències sobre els pressupostos
Al marge del referèndum, es buscarà marcar perfil propi en les propostes de caràcter social i, sobretot, fiscal. La CUP, com Catalunya Sí que es Pot, vol un augment de la fiscalitat, però una pujada d'impostos no agrada a les files del Partit Demòcrata.
La portaveu del govern, Neus Munté, ha explicat que els pressupostos del 2017 no preveuen apujar l'IRPF a les rendes més altes ni modificar l'impost de successions. Munté ha afegit que els comptes volen rebaixar la pressió fiscal a les rendes baixes i que són "molt similars" al projecte del 2016, que no va arribar a tramitar-se a causa del veto de la CUP.
Tot i les divergències, Munté confia que es mantingui la "cadena de confiances" a què va fer referència Puigdemont la setmana passada.