Dues setmanes de la rebaixa de l'IVA als aliments: ha arribat al consumidor?
- TEMA:
- Alimentació
La rebaixa de l'IVA d'alguns aliments bàsics va entrar en vigor fa dues setmanes. TV3 ha fet un exercici pràctic, a petita escala, comparant el preu d'alguns productes comprats abans i després d'aplicar-se la mesura, per veure si la reducció de l'impost s'està repercutint.
Hem analitzat el preu d'una trentena d'aliments de les principals cadenes amb més quota a Catalunya. Hem detectat que pràcticament tots els productes analitzats han baixat de preu, i per tant sí que s'ha repercutit la rebaixa de l'IVA. Puntualment, però, alguns productes valen el mateix i també n'hi ha que han pujat.
Productes analitzats:
-La llet ha baixat de preu en una forquilla d'entre un 4 i un 11%, segons la marca de llet i el supermercat.
-Els ous s'han abaratit, en alguns casos fins a un 5%.
-I el formatge, entre un 2,5 i un 3,5%.
-El pa i la pasta s'han abaratit poc, i en alguns establiments fins i tot s'han encarit un 6%, donat que la farina i els cereals, com a matèries primeres, s'han disparat de preu.
-Pel que fa a la fruita i la verdura, són els aliments que més han baixat, tot i que cal tenir en compte que el preu oscil·la força perquè són productes de temporada.
En general la majoria de productes bàsics són més barats, però el cert és que omplir el cistell de la compra és encara un 13,4% més car que l'any passat a Catalunya, i un 15,7% a Espanya.
Molts consumidors asseguren que la rebaixa de l'IVA no s'aprecia gaire, ja que la mesura només suposa un estalvi per persona d'uns 50 euros a l'any. La mesura només afecta un terç del cistell de la compra, ja que no inclou ni carn ni peix, per exemple.
La distribució nega que s'estigui enriquint
La patronal dels supermercats assegura que els marges del sector són molts estrets, d'un 2-3%, i que el gran problema és l'encariment del preu de les matèries primeres, que s'ha disparat en els darrers mesos.
Roger Gaspa, secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores de Catalunya, explica que "tota la cadena alimentària està afectada per uns increments de costos de les matèries primeres" i concreta que els preus percebuts pel sector primari són un 35% més cars que fa un any; el preu de la indústria alimentària són un 20% més alts; i el preu de la distribució és un 13,4% més car.
La patronal nega que el sector s'estigui enriquint, com ha dit la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Gaspa insisteix que "ningú de la cadena alimentària s'està forrant, l'increment de preus es trasllada el més tard possible al lineal, i en la menor mesura possible". Assegura que "són acusacions populistes, en un context de campanya electoral".
Facua denuncia algunes cadenes
L'organització de consumidors Facua està fent seguiment de l'aplicació de la rebaixa de l'IVA. Ha analitzat 1.100 productes bàsics als quals s'està aplicant la mesura: oli, llet, pasta, ous, formatge, llegums, fruita i verdura, de diverses cadenes de supermercats a tot Espanya.
Ha comparat el preu abans i després d'aplicar-se la reducció de l'impost: què valien els productes el 27 i el 30 de desembre, i què valen el 3 i l'11 de gener.
Analitzats alguns productes bàsics a diverses cadenes, s'extreu que:
-Una dotzena d'ous talla L ha baixat un 3%.
-Un litre d'oli d'oliva verge extra s'ha abaratit un 4%.
-Un litre de llet sencera ha baixat un 4%.
-Una barra de pa ha baixat un 3,6%.
-Un quilo d'espaguetis s'ha abaratit un 4,7%.
Per tant, en general, Facua assegura que la rebaixa de l'IVA s'està aplicant, tot i que ha detectat una cinquantena d'irregularitats, alguns productes que valen el mateix o fins i tot han pujat de preu.
Ho ha denunciat davant la Comissió Nacional de Mercats i Competència perquè, juntament amb el govern espanyol, ho investiguin, i apliquin les sancions corresponents.
Facua insta les cadenes que "justifiquin per què en alguns casos han apujat preus, i que acreditin si les pujades responen a increments de costos", insisteix Gerard Hernández, secretari general de Facua Catalunya.
Compensa poc un cistell de la compra disparat
Tot i que els aliments bàsics han baixat de preu amb la rebaixa de l'IVA, hi ha encara molt camí per recórrer perquè el cistell de la compra s'abarateixi de veritat.
Molts dels productes bàsics afectats per la mesura són dels que més es van enfilar durant l'any passat. Segons dades de l'INE, el preu dels ous es va disparar un 30% durant el 2022; l'oli, un 35%; la llet, un 37%; el pa, un 15,4%, i la pasta, un 19%. Per tant, la reducció de l'impost mitiga l'escalda de preus, però és insuficient.
La reducció de l'IVA s'allargarà sis mesos. D'entrada es revisarà al març, i s'ampliarà fins al juny, sempre que l'IPC, que no inclou ni aliments elaborats ni energia --el que es coneix com a subjacent--, estigui per sobre del 5,5%.
- ARXIVAT A:
- Alimentació