
D'un contenidor d'escombraries al Museu Marítim: la història de 4.000 fotos de postguerra
Són 130 fotos dels 4.000 negatius trobats misteriosament a Palma en una capsa de sabates el 2005. L'autor no ha estat identificat fins 15 anys després
Escenes de la Barcelona marítima i d'altres pobles de la costa catalana. Però també indrets de la Catalunya interior. Eren la font d'inspiració de les fotografies de Joaquín Tusquets de Cabirol (1904-1979).
De classe benestant -químic industrial de professió i copropietari d'una fàbrica de química industrial- disposava de prou temps lliure per poder dedicar hores a retratar la vida quotidiana en els anys de la postguerra civil espanyola.
Però la seva producció fotogràfica va ser un misteri fins no fa gaire. El 2005 es van trobar a Palma 4.000 negatius en un contenidor d'escombraries, dins d'una capsa de sabates. Eren imatges dels anys 40 i 50 i s'hi podia reconèixer el port de Barcelona i altres punts de la costa catalana. Però van haver de passar 15 anys per identificar Tusquets de Cabirol com l'autor de la troballa.
El Museu Marítim de Barcelona va acabar comprant aquestes fotografies per 15.000 euros. I ara mostra 130 d'aquestes fotografies fetes entre els anys 1942 i 1959 a "Imatges trobades. La Barcelona marítima de postguerra".







Moltes ensenyen la cara amable de l'època, amb dones i homes mudats passejant o mirant el mar, però també pescadors feinejant o nens jugant. Tenen un gran valor documental perquè hi ha pocs testimonis gràfics de les instal·lacions del port de l'època. També s'hi poden veure imatges de Montgat, Castelldefels o Sitges.
La col·lecció completa està integrada per 4.000 negatius sobre plàstic, en format 6x6, blanc i negre, datades entre els anys 1942 i 1959. Es tracta d'un format semiprofessional, executat per part de l'autor amb una gran habilitat tècnica i una acurada composició artística.




Tot i no ser professional de la fotografia, el seu elevat poder adquisitiu permetia a Joaquín Tusquets poder disposar de material que no es trobava amb facilitat durant la postguerra. El seu equip, que també es mostra a l'exposició del Marítim, era una càmera Leica i una Rolleiflex.
Els experts destaquen la gran habilitat tècnica i la sensibilitat artística amb què va retratar la Catalunya de postguerra.
- ARXIVAT A:
- Fotografia