A l'esquerra una imatge d'arxiu de Trump assenyalant amb el dit. A la dreta, Musk amb el puny a l'aire i una gorra daurada on hi diu …
La compra de Twitter per part de Musk ha canviat la relació de la plataforma amb Trump (Reuters/Brian Snyder/Rachel Wisniewski)

D'un Twitter anti-Trump a un X de Musk trumpista: el canvi de pell de l'ocell blau

La xarxa social ha passat de suspendre el compte de Trump el 2021 al suport directe que li dona el seu propietari, Elon Musk, durant la campanya del 2024

Actualitzat

Els partits polítics saben que les xarxes socials s'han convertit en un gran camp de batalla, si no el més important. I si ens trobem en campanya electoral... la victòria dels comicis passa tant sí com no pel relat que es ven a les xarxes.

Les eleccions dels Estats Units del 2020 o el referèndum del Brexit del Regne Unit del 2016 són dos clars exemples de la influència que han tingut les xarxes socials en la polarització política i l'aparició de polítics populistes arreu del món

De totes les plataformes, l'antigament anomenada Twitter i actualment rebatejada com a X és una de les més polititzades. Més encara des que Elon Musk ha passat a ser-ne el propietari i des que ha decidit entrar en la campanya de les eleccions presidencials del 5 de novembre amb un to clarament a favor de Trump. 


2020: L'ocell blau de Twitter, contra Trump 

Lluny queda la posició que va adoptar Twitter a les passades eleccions del 2020, que enfrontaven Biden i Trump.  

Aquells comicis es van interpretar com un examen al fins llavors president Donald Trump: a les seves polítiques internes --com la gestió de la pandèmia de la covid--, així com a les polítiques externes --com la relació dels EUA amb països com Israel o Corea del Nord.

El seu ús desfermat de Twitter, sumat a la viralitat de les seves publicacions més populistes i conspiranoiques, va portar la plataforma a intervenir-hi.  

Per una banda, tancant milers de comptes vinculats a QAnon, grup conspirador d'extrema dreta pro-Trump que els últims anys havia estat al darrere de notícies falses i teories conspiratives. 

També fent canvis en el seu funcionament per combatre les fake news. En concret, la setmana abans de les eleccions del 2020, van fer més difícils els retuits, per controlar la desinformació i promoure l'esperit crític, segons explicaven els responsables de la xarxa social. 

Durant la nit electoral del 4 de novembre del 2020, així com els dies posteriors, Trump va utilitzar la plataforma com a altaveu al món per demostrar que estava guanyant les eleccions.

Amb piulades constants i repetint que havia guanyat, Twitter va haver de marcar les seves piulades com a enganyoses. Per exemple, quan Trump acusava Biden i els demòcrates d'"intentar robar les eleccions":

 
Finalment, el recompte electoral va demostrar que Joe Biden havia guanyat les eleccions. Tant els carrers com les xarxes es van omplir de celebracions per la derrota de Trump. I Twitter va prendre partit d'una manera poc usual: mostrant el compte de Trump quan es buscava la paraula "perdedor" en el cercador.
 

Uns dies més tard, la persistència de Trump a negar la derrota va obligar Twitter a anunciar que, fes el que fes Donald Trump, tant si reconeixia com si no la victòria del demòcrata, ells transferirien el control del compte del president dels Estats Units, @POTUS, a l'administració de Joe Biden el 20 de gener, la data prevista per fer el canvi de govern. 

El compte @POTUS és el compte oficial del president nord-americà a Twitter, i sempre canvia de mans després d'unes eleccions. Durant la seva presidència, Trump va utilitzar un compte diferent, @realDonaldTrump, el seu compte personal, des d'on publicava els seus tuits i després els repiulava al compte oficial del president dels Estats Units. 

El 6 de gener del 2021, un grup de seguidors de l'encara president Donald Trump van assaltar el Capitoli per evitar que la Cambra de Representants certifiqués la victòria de Joe Biden.

I, tres dies després, Twitter va decidir suspendre "permanentment" el compte de Trump pel risc que suposaven els seus missatges de cara a la incitació a nous episodis de violència

Seguidors de Trump a l'exterior del Capitoli amb banderes dels EUA i gorres i pancartes a favor de Trump
Seguidors de Trump el dia de l'assalt al Congrés dels EUA en un atac sense precedents (Reuters/Lea Millis)

Trump perdia, així, el seu principal altaveu. Però un any després reapareixia amb la seva pròpia xarxa social, Truth Social (que es traduiria com "la xarxa de la veritat"). Una plataforma pràcticament calcada de Twitter des d'on podia seguir opinant sense miraments sobre qualsevol tema. 


Transformació en X: canvi de propietari, de nom i de posició política

Arribava l'any 2022 i, després de dies d'especulacions, caigudes de borsa, rumors i enquestes, Elon Musk feia efectiva la compra de Twitter i hi desembarcava com a nou capità de la plataforma. 

L'empresari multimilionari assegurava que comprava la xarxa de l'ocellet blau "per ajudar la humanitat i no pas per fer-hi diners". De fet, així ho anunciava ell mateix a Twitter: "L'ocell ha estat alliberat." 


El magnat reconeixia que les xarxes socials corren el risc d'augmentar la polarització de l'opinió pública entre l'extrema dreta i l'extrema esquerra. I, segons deia en un comunicat, Twitter no es podia convertir en "un infern gratis per a tothom, on es pot dir qualsevol cosa sense conseqüències", sinó que havia de "respectar les lleis"

Entre les persones que es van alegrar de la nova adquisició hi havia Donald Trump, que esperava que li reobrissin el compte: "M'han dit que el meu compte tornarà a estar obert i operatiu dilluns. A veure si és veritat." 

I així va ser. Després d'una enquesta a la xarxa en què el 51% dels usuaris van donar suport a la decisió, Elon Musk va anunciar que es restablia el compte de Trump

"El poble ha parlat. Trump serà restaurat. Vox populi, vox Dei." 


En aquest temps, Elon Musk ha anat adaptant Twitter a "la seva forma i semblança". I l'any 2023 arribava un dels grans canvis de la xarxa social: Twitter canviava de nom i passava a dir-se X. Desapareixia, així, l'icònic ocell blau. 

Els dos logos de Twitter, l'antic ocell blau i la nova X
Els dos logos de Twitter, l'antic ocell blau i la nova X (Reuters/Dado Ruvic)

La relació entre Elon Musk i Donald Trump ha passat per diferents etapes, però l'aproximació entre ells va tenir un moment clau: l'intent d'assassinat a Donald Trump durant un míting a Pensilvània el juliol passat. 

Poc després, Musk oferia el seu suport incondicional a la candidatura de Trump a la presidència i, finalment, entrava a la campanya donant suport a Trump en una conversa en directe a X plena d'afirmacions falses: 

"Crec que estem en una bifurcació en el camí del destí i de la civilització; hem d'agafar el camí correcte i crec que tu ets el camí correcte i que Kamala és el contrari." 

Fins a aquell moment, Musk es definia com a "demòcrata moderat" i, de fet, el 2020 va donar suport a Joe Biden.  

La xerrada virtual entre tots dos en un "espai" (un àudio en directe) va durar unes dues hores i, tot i que es venia com una entrevista, va acabar convertint-se en un seguit d'elogis desmesurats mutus i insults masclistes a la candidata demòcrata Kamala Harris. 

A partir d'aquell moment, les piulades de Musk han passat a ser 100% favorables a Trump, fins i tot, donant volada a la surrealista teoria conspirativa segons la qual els migrants es mengen els gats, gossos i ànecs dels ciutadans d'Ohio: 


A principis d'octubre, Donald Trump tornava a Pensilvània, a fer un míting al mateix lloc on va rebre un tret a l'orella uns mesos abans, Butler. No ho feia sol. Amb una gorra amb el lema trumpista "Make America great again" --"Tornem a fer gran Amèrica"-- i una samarreta on s'hi llegia "Ocupar Mart", l'acompanyava sobre l'escenari Elon Musk

Saltant i amb els braços amunt, l'home més ric del món va fer la seva primera aparició en un acte electoral per fer el seu suport a Trump més explícit.  

Donald Trump i Elon Musk en un míting a favor del republicà per les eleccions presidencials del 2024
Donald Trump i Elon Musk comparteixen escenari per primer cop en un míting del republicà (Reuters/Carlos Barria )


La parella Musk i Trump: la campanya de la desinformació i els diners 

Des d'aquell dia, l'empresari no ha parat de compartir piulades i vídeos contra Kamala Harris. L'ha acusada de ser una dictadora comunista, de ser "un titella de la maquinària que domina els EUA" o de voler acabar amb la llibertat d'expressió: 


Però no s'ha quedat aquí. Els últims dies de campanya abans del 5 de novembre, el magnat ha abandonat la digitalització i ha fet mítings i xerrades en solitari. Principalment, a Pensilvània, un dels estats clau.

Musk s'ha postulat com a futur director de "la comissió d'eficiència del govern" si guanya el republicà. Ha dit que farà retallades i reformes per millorar l'economia del país, posant com a exemple el finançament, amb diners dels nord-americans, de països en guerra com Ucraïna o Israel:


També ha promogut un seguit de teories conspiratives sobre les eleccions del 2020. Un exemple, el fals frau electoral que, segons Trump i els seus seguidors, els demòcrates van orquestrar. 

En els últims tres mesos, el propietari d'X, Tesla i SpaceX ha donat 75 milions de dòlars a la campanya de Trump (l'equivalent d'uns 69 milions d'euros), tal com ha comunicat America PAC a la Comissió Electoral Federal

America PAC és un comitè d'acció política encarregat de donar suport al candidat republicà fundat per Elon Musk. Totes les organitzacions que donen diners a les campanyes nord-americanes estan obligades a publicar el detall de les aportacions. 

A través del seu compte d'X, America PAC ha demanat firmes per a una declaració en defensa de la llibertat d'expressió i del dret a portar armes. L'entitat vol aconseguir un milió de firmes, i, per atreure els votants, oferia a canvi 47 dòlars.


A més a més, entre tots els votants republicans registrats que firmin la declaració, Musk ha dit que sortejarà un milió de dòlars cada dia. Una promesa que podria ser il·legal, segons diversos experts, ja que la llei federal estatunidenca prohibeix que algú "pagui, ofereixi pagar o accepti pagaments, tant per registrar-se per votar com per votar". 

Faltarà veure primer de tot què passa la nit electoral del 5 de novembre i quina serà la reacció a les xarxes, sobretot, dels seus protagonistes. 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump TwitterKamala HarrisEleccions Estats Units 2024
Anar al contingut