"Durant dècades vam tenir un depredador sexual": els jesuïtes admeten que Tó era un abusador
Els jesuïtes admeten en un documental coproduït per 3Cat que sabien que Lluís Tó abusava de menors
Lluís Tó, mort el 2017, acumula una desena de denúncies públiques per abusos sexuals a Catalunya i a Bolívia i una sentència ferma del 1992. Ara, els jesuïtes reconeixen que sabien que era un depredador sexual des del 1968 i no van fer res per impedir que continués abusant de menors.
El mea culpa dels jesuïtes i el testimoni de la seva primera denunciant els recull, en exclusiva, el documental "La fugida", dirigit per Guillem Sanchez, Josep Morell i Marc M. Sarrado i coproduït per 3Cat, que s'estrena aquesta setmana al Festival Docs Barcelona i s'emetrà el 18 de juny a "Nits sense ficció".
"Reconeixem amb moltíssim dolor i demanem perdó perquè, durant dècades, vam tenir entre nosaltres el que avui anomenaríem un depredador sexual"
"Després d'haver mirat els nostres arxius, hem de dir que des de l'any 1968 la Companyia de Jesús tenia constància que Tó era un abusador." La disculpa és de Pau Vidal, delegat dels jesuïtes a Catalunya.
Demana perdó en nom de la Companyia: "Perquè no vam prendre les mesures necessàries i suficients perquè no seguís abusant d'altres persones".
Això sí, arriba quan Lluís Tó ja és mort i, per tant, no hi ha cap recorregut judicial a fer contra ell.
El rastre depredador d'aquest jesuïta s'ha escampat durant dècades a Catalunya i a Bolívia, en una ruta d'impunitat i encobriment que van seguir altres capellans de la Companyia de Jesús.
La víctima que, amb 8 anys, va fer seure Tó al banc dels acusats
"Em dic Alessandra Martín i soc la nena que va fer seure al banc dels acusats el jesuïta Lluís Tó". El documental recull, en exclusiva, el testimoni de l'Alessandra. Tenia 8 anys i feia tercer de Primària al col·legi Sant Ignasi de Barcelona quan va explicar a la seva mare els tocaments que li feia el pare Lluís Tó quan se l'enduia en una aula a part després de classe.
"Em vaig dir: 'Ara potser ho dirà al meu pare i llavors em guanyaré una esbroncada: com és que t'has deixat fer això?'" Però la reacció dels seus pares va ser molt diferent. Es van presentar immediatament al col·legi Sant Ignasi i van demanar al superior de l'escola que apartés el capellà de l'educació.
"Ens va dir que no. I també ens va suggerir que el més convenient seria que la nena no tornés a escola."
Ho explica Carmen Mesas, la mare de l'Alessandra. Tota la comunitat educativa, fins i tot l'associació de pares, va tancar files amb el pare Tó i va posar en dubte la versió de la nena, que no va poder tornar a l'escola tot i que els jesuïtes ja tenien constància de la pederàstia del capellà.
Els pares de l'Alessandra va portar a judici el capellà el 1992. La sentència, considerada històrica, va ser condemnatòria: dos anys de presó, que Tó no va arribar a complir perquè no tenia antecedents, i la prohibició de treballar amb nens durant més de mil dies.
Però el mateix any 1992, arran de la sentència, els jesuïtes envien Tó a Bolívia, on va passar per diferents parròquies de l'orde.
Desenes de víctimes a Bolívia
"Ens el van presentar com a nou mestre de moral i ètica sexual. I un dia em va sorprendre que una nena li deia a una altra: 'no entris, aquest porc de sacerdot m'ha fet mal a les parts íntimes'. Vaig parlar amb el provincial... i em va dir: 'Pedro, els drapets bruts es renten a casa'."
A Pedro Lima el van expulsar de l'orde arran de la seva insistència.
Lima parla de desenes de víctimes. De Tó i del jesuïta valencià Alfonso Pedrajas, que va reconèixer més de 80 abusos sexuals a nens i nenes en un diari secret publicat pel diari El País.
La Fiscalia de Bolívia acaba d'acusar formalment dos exalts càrrecs de la Companyia de Jesús en aquell país llatinoamericà d'encobrir i ocultar els seus delictes.
Francesc Peris: Barcelona-Cochabamba-Barcelona
El mateix camí cap a Bolívia l'havia fet, anys abans, el capellà Francesc Peris des de Barcelona. Era professor al col·legi de Casp, on l'Enric Soler estudiava BUP.
Tothom el recorda com el professor més carismàtic, un gran amant de la muntanya que solia endur-se els alumnes a una casa de la congregació a Viladrau, a Osona.
"Per mi, la casa de Viladrau representa el segrest. Desposseir-te de qualsevol mena de protecció, la pèrdua absoluta de la dignitat", recorda una de les víctimes.
El 1983 els jesuïtes l'envien al col·legi Joan XXIII de Cochabamba, a Bolívia. Inés Amalia Pérez era responsable de les nenes petites de l'escola: "Em van explicar que en Peris entrava als dormitoris i les tocava, tocava les seves parts íntimes... I jo vaig explotar i vaig dir: T'ha violat? I em va dir que a ella no però a altres nenes sí".
Ho va denunciar al director del centre A Peris el fan tornar a Barcelona un any després de marxar-ne. I el seu destí torna a ser... el col·legi de Casp, on suma més víctimes. Com la Laura Calzada, que ara té 41 anys.
"Tancava la porta sempre amb clau, que això és una cosa que jo vaig normalitzar, t'havia de petonejar... i eren petons que no eren... normals"
Calzada recorda que va dir a la seva mare: "Mama, en Peris fa coses que no estan ben fetes".
I la mare va demanar cita i explicacions. La resposta: "Home és que si no tanca la porta no hi hauria intimitat, que aquest col·legi és molt gran".
"Es protegien i s'encobrien"
"La fugida" recull la indignació de Jordi de la Mata, el primer a denunciar els abusos a Catalunya i víctima dels pares Pere Sala i de Lluís Tó, aquest últim agressor també d'Alessandra Martín.
I d'Enric Soler i Laura Calzada, víctimes de Francesc Peris --retirat de la docència el 2005-- quan saben que tots dos van ser enviats a centres dels jesuïtes a Bolívia i hi van continuar atacant nens i nenes.
"En total, 400 menors han estat víctimes d'agressions sexuals"
Ho explica José Luís Gareca, advocat dels exalumnes dels col·legis dels jesuïtes a Bolívia: "Estem parlant dels pares Alfonso Pedrajas, Carlos Villamil, Peris, To, Francisco Pifarrer...".
"Com a institució no van fer-hi res. Els reubicaven. Es protegien i s'encobrien. Aquí t'han enganxat, perquè et portem a un altre lloc", assegura una de les víctimes bolivianes.
Què hi diuen els jesuïtes?
La companyia de Jesús ho nega. "El cas de To va ser un greu error del qual demanem perdó", rebat Pau Vidal, delegat dels Jesuïtes per Catalunya.
"Això no vol dir que Bolívia esdevingués un lloc, si em permeteu dir-ho, per aparcar-hi les persones que tenien problemes aquí a Catalunya"
Molts dels alumnes i famílies afectades han constituït associacions per portar els tribunals els abusadors que encara són vius i els seus responsables dins de la Companyia i demanar una reparació. La majoria són morts. Francesc Peris envelleix en una residència fora de Catalunya. Els seus delictes ja han prescrit
"Ells estan fent els processos penals als morts. I als vius els han permès fugir, com a "Xesco"Peris", sentencia JLGareca.
El documental "La fugida" és una coproducció de 3Cat, Premsa Ibèrica i Ottokar que aquesta setmana s'estrenarà al Festival Docs i el 18 de juny a "Nits sense ficció".
Aquí en podeu veure el tràiler:
- ARXIVAT A:
- Pederàstia Església