La catedral de Berlín, amb una il·luminació mínima (EFE/Clemens Bilan)
La catedral de Berlín, amb una il·luminació mínima (EFE/Clemens Bilan)

Dutxes fredes al gimnàs i monuments apagats de nit: Alemanya es prepara per estalviar gas

Berlín i Hannover posen en marxa mesures d'estalvi, mentre altres capitals alemanyes ja en preparen

RedaccióActualitzat

Uns 200 monuments i edificis emblemàtics de la capital d'Alemanya, Berlín, dormiran a les fosques, o gairebé, perquè deixaran d'estar il·luminats quan es pon el sol.

La nit de dimecres a dijous ha estat la primera en què alguns, com la Columna de la Victòria, la catedral, el castell de Charlottenburg o l'Ajuntament ja no han tingut la il·luminació nocturna habitual.

"Arran de la guerra contra Ucraïna i les amenaces de Rússia en matèria de política energètica, és important que utilitzem aquesta energia amb la precaució més gran possible", ha argumentat Bettina Jarasch, senadora berlinesa del partit Els Verds.

L'estàtua de Frederic el Gran, a les fosques (EFE/Clemens Bilan)

En total, el pla amb el qual Berlín s'afegeix a la mobilització nacional per estalviar energia permetrà apagar fins a 1.400 projectors

Apagar-los tots, però, costarà setmanes, perquè cal desconnectar manualment el mecanisme automàtic que els encén.

Per donar exemple i sumar-se a l'estalvi, el president de la República, Frank-Walter Steinmeier, ha anunciat aquesta setmana que la seva residència oficial a Berlín, el castell de Bellevue, no serà il·luminat de nit, tret d'algunes ocasions especials com visites d'Estat.


Dutxes fredes a piscines i gimnasos

Berlín no és l'única ciutat que ha començat a estalviar per evitar el desabastiment energètic quan torni a fer fred.

A Hannover, al centre del país, han decidit anar més enllà i, a més de no il·luminar de nit l'Ajuntament o els museus, també han decidit que en llocs públics com piscines, pavellons esportius o gimnasos, a les dutxes només hi haurà aigua freda.

Belit Onay, l'alcalde, del partit Els Verds, explica que "l'objectiu és reduir un 15% el consum d'energia", perquè "el risc que hi hagi desabastiment de gas és un gran repte per als municipis".

Altres ciutats alemanyes, com Leipzig, Munic o Nuremberg, ja estan preparant mesures d'estalvi arran de la crida a la mobilització nacional que el canceller, Olaf Scholz, va fer fa unes setmanes. 

La campanya del govern demana a la ciutadania gestos com reduir la climatització dels edificis i habitatges, agafar el transport públic i reduir el consum d'aigua calenta.

La cúpula de la catedral, a les fosques, i la torre de la televisió, al fons (EFE/Clemens Bilan)

Abans de l'esclat de la invasió d'Ucraïna, Alemanya comprava a Rússia el 55% del gas que consumia. 

Ara mateix, però, la companyia russa Gazprom ha reduït el subministrament de gas a Alemanya a un 20% de la seva capacitat. I no està clar que no el retalli encara més.

ARXIVAT A:
EnergiaAlemanyaRússia
Anar al contingut