Educació actualitza el protocol de ventilació a les aules per l'augment del fred
- TEMA:
- Educació
Les escoles han obert aquest dilluns després de les festes de Nadal i Reis amb uns nous protocols de ventilació a les aules i les primeres proves de cribratge del personal docent i no docent dels centres. En tres setmanes s'han de fer 170.000 proves d'automostra, segons ha explicat el conseller Josep Bargalló en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio".
Les escoles han rebut unes noves indicacions per "equilibrar el confort tèrmic amb la ventilació necessària" a les aules, segons ha explicat el conseller, que assegura que s'han basat en les anàlisis del CSIC: Cada hora s'ha de ventilar durant 15 minuts però no cal obrir totes les finestres sinó que amb una n'hi ha prou, i és preferible que no sigui la més propera al calefactor. Tampoc cal ventilar abans de començar les classes, sinó quan tothom és a l'aula i després de les classes. Són algunes de les puntualitzacions que revisen el protocol anterior.
Les instruccions de la Generalitat recomanen escalfar les aules amb les finestres tancades com a mínim una hora abans que hi arribin els alumnes. Quan acabi la jornada, s'han d'obrir totes les portes i finestres de les aules com a mínim 30 minuts. Sempre s'ha de procurar que la ventilació sigui creuada, és a dir, que hi hagi corrent.
Aquest és el protocol actual:
El conseller ha assegurat que a totes les aules on es comprovi que no es pot garantir un bon equilibri entre la ventilació i la temperatura "s'actuarà de manera extraordinària" amb ventilació mecànica o purificadors d'aire, "a partir d'avui quan calgui", ha dit.
170.000 proves d'automostra
El conseller ha assegurat que en tres setmanes s'hauran fet les 170.000 proves d'automostra per fer el cribratge a tot el personal docent i no docent de tots els centres escolars de Catalunya.
Moltes escoles ja han rebut les proves i, en coordinació amb el Servei de Salut i els laboratoris, començaran a fer aquest mateix dilluns el cribratge. A l'Institut Sobrequés, de Girona, una vuitantena de persones s'han fet aquest dimarts les proves, guiats per una infermera:
Segons el conseller el ritme el marcaran els laboratoris segons la seva capacitat, que no és la mateixa en cada territori. El cribratges no s'han fet abans, segons el conseller, perquè és més eficient fer-ho amb les escoles obertes, ja que molt personal és nou.
"No s'ha fet abans perquè era bo per raons de salut pública poder agafar els efectes de Nadal i Reis. Necessitàvem tenir les escoles obertes per fer-ho a les persones que a partir d'avui són als centres."
Aquest ritme de tres setmanes que depèn dels laboratoris també serà bo per gestionar les substitucions, segons Bargalló.
Unes 40 escoles no han pogut obrir aquest dilluns pels efectes de la nevada; són 16 escoles i dos instituts al Priorat que no tenen llum i una vintena més a la resta del territori per problemes de mobilitat o desperfectes. El transport escolar s'ha suspès a tretze comarques.
El conseller ha insistit que "l'escola és l'últim que es tancarà" i sempre que ho digui Salut Pública en una situació de confinament general, que "ara no està sobre la taula".
"Sempre actuem seguint les indicacions de Salut Pública, i escoltant totes les opinions de tots els experts. L'escola és un servei essencial que ha de ser dels últims de tancar. La nostra opció és no tancar-les mai perquè fins i tot en màxim confinament han d'oferir servei als fills i filles de treballadors essencials. No està damunt la taula prendre mesures de confinament total. La presencialitat afegeix millor qualitat que la no presencialitat. Ha de ser la solució última."
Escoles servei públic i espai segur
El Departament d'Ensenyament va decidir ajornar fins aquest dilluns el retorn a l'escola després de Nadal, per deixar uns dies de marge després de les trobades familiars del dia de Reis. Segons Educació, les dades demostren que les escoles són un espai segur.
En aquests més de tres mesos de curs, el 99,39% dels centres educatius han estat oberts, no s'han hagut de confinar. En tot el trimestre, dels més de 5.000 centres educatius de Catalunya se n'han confinat 31, el 0,61% del total, i han estat bàsicament llars d'infants i escoles rurals. Quatre de cada cinc alumnes no han deixat mai d'anar a l'escola i nou de cada de deu professionals educatius no han hagut de passar cap confinament.
Experts i pediatres
Una vintena d' experts van demanar ajornar la tornada presencial a les aules davant la previsió que les dades epidemiològiques empitjorin i per l'aparició de la variant britànica del coronavirus, una variant amb més capacitat de transmissió. La consellera Alba Vergés va confirmar la setmana passada que aquesta variant del coronavirus que ja havia arribat a Catalunya, en una persona que havia viatjat al Regne Unit.
En canvi, la Societat Catalana de Pediatria considera que els alumnes han poder seguir anant a l'escola "aplicant les mesures de seguretat oportunes". En un comunicat, asseguren que segons "l'evidència actual i les publicacions científiques que hi ha fins al moment" es demostra "els contagis han tingut lloc fora de les escoles i en franges d'edat no infantils".
També recorden les greus conseqüències, per als infants, de no anar a l'escola, "sovint un lloc on es proporciona nutrició i supervisió emocional a les famílies més vulnerables".
Pel que fa la variant britànica del coronavirus, els pediatres diuen que l'afirmació que afecta més els menors que no pas els adults es deu a una mala interpretació de les dades.
El sindicat USTEC-STEs al Consorci d'Educació de Barcelona proposava la setmana passada una entrada esglaonada al segon trimestre, per permetre a professors i alumnes reprendre la presencialitat en millors condicions de salut.
- ARXIVAT A:
- Educació Covid-19 Coronavirus Desescalada