Educació anuncia 56 milions per reduir les ràtios a 20 alumnes a P3 el curs que ve
Gonzàlez-Cambray anuncia al Parlament que en 9 anys tots els cursos de primària tindran ràtios de màxim 20 alumnes
L'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve han de permetre reduir la ràtio a P3, que passarà de 25 a 20 alumnes, a partir del curs que ve (2022-2023) a tots els centres públics.
Ho ha anunciat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, que tant aquesta mesura com la gratuïtat de l'últim any d'escola bressol --també previst als comptes que l'executiu continua negociant-- són "dues grans transformacions educatives que significaran un canvi de paradigma".
El conseller ha anunciat que la reducció del nombre d'alumnes per aula serà una realitat d'aquí a nou anys a tota la primària. El pròxim curs es destinaran a aquest objectiu més de 56 milions i, quan es completi el procés, hi haurà 1.500 professionals més per donar cobertura al 20% més de grups que comportarà:
"Iniciem una transformació real que ens portarà al fet que totes les escoles del país, a tots els cursos, tindran com a màxim 20 nens i nenes a cada classe. Això suposarà una inversió anual per al curs 2022-2023 de 56,8 milions d'euros, un increment de 1.545 professionals i la creació de més de 450 grups addicionals d'infantil-3 dels que tenim ara."
Els comptes, que encara han de superar la primera fase d'esmenes a la totalitat, destinen el 57,4% del pressupost a la remuneració de personal, que l'any que ve ha d'incorporar 952 docents i 93 noves dotacions de PAS (personal d'administració i serveis).
El conseller ha destacat que l'objectiu és que, en l'horitzó del 2024, la taxa d'interins a les aules baixi del 24% actual a "menys del 10".
Un 17% més de pressupost
Gonzàlez-Cambray ha presentat al Parlament el projecte de pressupostos del seu departament, que puja a 6.681 milions d'euros, el més alt de la història en matèria d'educació. Són més de 1.000 milions més que el pressupost del 2020 i representen un increment superior al 17%.
Entre les partides, es preveuen 90 milions a garantir la gratuïtat de P2, un canvi que, segons el conseller, serà "disruptiu, no només pel propi sistema educatiu, sinó també pel funcionament de la societat".
En tota l'etapa de 0 a 3 anys s'inclou una inversió de 202 milions d'euros per al 2022, un 106% més que al pressupost anterior. La partida inclou 9,5 milions per tornar el deute als ajuntaments pels anys que no van rebre l'aportació de la Generalitat.
El projecte conté una inversió de 37,7 milions a l'FP per contractar 743 docents més i cobrir l'augment extraordinari de 182 grups i 6 concerts que ja hi ha hagut aquest curs.
Més inversió en escola inclusiva i beques menjador
El conseller ha insistit en l'aposta del departament per les escoles rurals, un model en què el govern preveu pagar el 80% de les despeses que comporten per als ajuntaments.
Es destinaran 32 milions més que l'any passat a l'escola inclusiva, amb la incorporació de 278 professionals nous tant a centres públic com concertats, i s'hi inclouen més de 246 milions a l'educació digital per finançar la connectivitat dels centres, el desplegament de wifi i fibra òptica o la distribució d'ordinadors i tauletes a estudiants i professorat.
També es preveuen 38 milions per a alumnes vulnerables per cobrir despeses com material, sortides, colònies o llibres de text, i més pressupost per als ajuts de menjador, amb 174 milions d'euros. Aquest curs hi ha 2.234 beneficiaris més que el curs anterior.
- ARXIVAT A:
- Educació