Com serà l'hora del pati i el menjador a l'escola post-Covid? Totes les mesures
- TEMA:
- Educació
Quatre dies després que el govern reiterés la voluntat que el curs que ve l'escola sigui el més normal i segura possible, el Departament d'Educació va desgranant com serà aquest retorn a les aules a partir del setembre. Una de les qüestions que probablement preocupen més els pares és com es mouran els alumnes als espais comuns, fora de l'aula, en què poden coincidir diversos grups estables, com per exemple al menjador, als patis o a les entrades i sortides del centre.
Aspectes que s'inclouen dins del pla d'actuació previst per al curs que ve que ha presentat el Departament d'Educació aquest divendres en roda de premsa i que ja ha aprovat el Procicat, al Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya. En qualsevol cas, el conseller Josep Bargalló ha dit en la roda de premsa que el sobrecost obligat arran de la pandèmia, com l'augment de monitors o d'hores que fan, l'assumirà el departament.
Com seran les entrades i sortides al centre?
Els alumnes hauran d'arribar al centre amb mascareta, i l'hauran de dur posada i mantenir la distància de seguretat fins que entrin a la seva aula, així com per moure's pels espais comuns com els passadissos i els lavabos. No se'ls prendrà la temperatura, ja ho hauran fet a casa, però sí que s'aplicaran gel hidroalcohòlic a l'entrada. En qualsevol cas, segons ha explicat Bargalló, hi haurà mesuradors de temperatura a tots els centres, per si es creu que algú comença a tenir els símptomes.
Les entrades i sortides de l'escola hauran de ser esglaonades tenint en compte els diferents accessos i el nombre de grups estables. L'escola assignarà els punts d'entrada i sortida als diferents grups en intervals de 10 minuts.
Bargalló ha establert com a grup estable "un màxim aconsellable" de 25 alumnes a primària i de 30 a secundària.
És preferible que pares i mares no entrin al recinte en les entrades i sortides. Si cal, perquè el personal del centre ho veu necessari, o per una reunió amb el mestre, per exemple, hauran de dur mascareta i preservar la distància d'un metre i mig, i estar-s'hi el mínim temps possible. En canvi durant el període d'adaptació dels més petits, P3, les famílies sí que podran acompanyar els menors a l'aula seguint les mesures de seguretat.
Els centres educatius hauran d'informar els ajuntaments dels horaris d'entrades i sortides i dels diferents accessos, per si s'han de planificar mesures específiques.
I a l'hora del pati, què?
La sortida al pati també haurà de ser esglaonada i per torns en funció de la dimensió de l'espai. Cada grup de convivència estarà junt en un espai específic, però si hi ha diversos grups que han de compartir un mateix espai, ho faran mantenint la distància d'un metre i mig. Si no es pot, caldrà portar la mascareta. De tota manera, canviarà el funcionament de l'hora d'esbarjo, ha admès Bargalló.
"Prohibides les imatges de patis engabiats, no n'hi haurà. Si hi ha problemes als patis, sortides diferenciades. Ara bé, si al pati es juga a un joc concret, s'hauran de seguir les condicions de pràctiques esportives -distància física o mascareta-. Una pilota amb 50 nens al darrere no es donarà."
Es recomana que l'educació física es faci a l'aire lliure -a l'espai del pati- sempre que sigui possible, evitant la franja horària de més exposició solar durant els mesos de calor. Si l'activitat té lloc a l'exterior i/o es mantenen els grups estables no caldrà la mascareta.
L'espai del gimnàs es podrà utilitzar per a altres activitats lectives. I els vestidors es podran utilitzar sempre que es pugui garantir la neteja i desinfecció entre grups.
I el servei de menjador?
"Hi haurà menjadors escolars, sí, i als instituts les cantines estaran en funcionament". Així ho ha assegurat el conseller Bargalló en la roda de premsa. Aquí, també s'haurà de respectar la distància entre grups a l'hora de dinar. I si cal, es faran torns perquè no coincideixin molts alumnes en un mateix espai.
El servei de menjador es farà preferiblement a l'espai habitual del menjador escolar. Els integrants d'un mateix grup estable s'asseuran junts en una o més taules i, per garantir la distància, caldrà deixar una separació entre taules de grups diferents o una cadira buida si comparteixen taula diferents grups.
Entre torn i torn caldrà netejar, desinfectar i ventilar el menjador. També és important garantir el rentat de mans abans i després de l'àpat. El menjar s'haurà de servir en plats individuals i no es podrà compartir. Així, no es posaran amanides, ni setrilleres, ni cistelles del pa al centre de la taula.
L'aigua sí que podrà estar en una gerra per a tothom, però haurà de ser un adult o un únic nen/nena l'encarregat de servir-la durant tot el dinar. De la mateixa manera, caldrà mantenir la distància a la línia d'autoservei i si hi ha nens encarregats de parar i desparar la taula, només ho podran fer per al seu grup de convivència.
Si falta espai al menjador, es podran habilitar altres espais o els alumnes podran dinar a la seva aula habitual, que serà l'opció preferible. Sempre s'haurà de desinfectar i ventilar en acabar. Si la utilitza un grup que no és l'habitual de l'aula, també s'haurà de desinfectar abans.
El professorat i el personal d'administració i serveis del centre podran dinar al menjador, però hauran d'utilitzar un espai diferenciat del dels alumnes, i sempre accedir-hi i moure-s'hi amb mascareta -excepte quan mengin asseguts a taula- i mantenint la distància d'un mentre i mig entre ells, i amb l'alumnat. De la mateixa manera, hauran de mantenir distàncies i portar la mascareta els monitors.
La prioritat, fer les activitats del migdia a l'exterior
Pel que fa a les activitats que es fan al migdia, durant el servei de menjador, la prioritat serà fer-les a l'exterior, amb espais diferenciats per cada grup estable, i quan no sigui possible caldrà portar la mascareta posada.
Si les activitats es fan a l'interior, serà preferible que l'espai l'utilitzi un grup estable. Quan sigui inviable, caldrà mantenir distància física entre els grups i organitzar les entrades i sortides separades per grups. En qualsevol cas, abans i després de l'activitat, s'haurà de desinfectar i ventilar l'espai.
Per evitar l'aglomeració en un punt concret del centre caldrà establir circuits i organitzar la circulació entre alumnes i professors i altres treballadors del centre en llocs i moments determinats.
Sortides i colònies, sí
Els centres poden dur a terme les activitats previstes pel que fa a sortides i colònies, però amb les mesures de prevenció i seguretat necessàries. En el cas de les sortides, sempre caldrà mantenir la distància física d'un metre i mig i portar mascareta quan no es pugui garantir la distància.
En el cas de les colònies es mantindran els grups estables. Es prioritzaran les activitats a l'aire lliure i se seguiran les mesures de prevenció i higiene habituals. Així ho ha manifestat el conseller Bargalló.
"No s'han de deixar de fer sortides ni colònies pel coronavirus. Les indicacions són fer-les prenent les mesures sanitàries i de prevenció adients."
Hi haurà espais d'acollida matinal?
Els centres han d'habilitar un espai per a l'acollida matinal que permeti mantenir la distància física d'un metre i mig; quan no sigui possible, tant el responsable de l'acollida com els alumnes hauran de portar la mascareta. Quan arribin s'hauran de rentar les mans amb gel hidroalcohòlic i només podran anar acompanyats d'una persona, que haurà de portar la mascareta posada.
I les extraescolars?
Els centres poden dur terme les extraescolars sempre que puguin garantir la distància interpersonal, i portar mascareta quan no es pugui. En la mesura del possible es formaran grups estables de participants.
En el cas del transport escolar col·lectiu, es podran utilitzar tots els seients. Ara bé, s'haurà de procurar la màxima separació entre els usuaris quan es pugui. S'haurà de portar la mascareta durant tot el trajecte fins que s'arribi a l'aula.
Ús de mascareta i rentat de mans
El document recull que tots els alumnes hauran de mantenir la distància física, rentar-se les mans a l'arribada i a la sortida del centre educatiu, abans i després dels àpats, d'anar al lavabo i de les diferents activitats (també de la sortida al pati), i sobre l'ús de la mascareta estableix que no és recomanada dels 0 als 3 anys; que no és obligatòria dels 3 als 6, i que a partir dels 6 no és obligatòria si s'està amb el grup de convivència dins de l'aula. Sí que s'haurà de portar fora del grup estable i quan no es pugui mantenir la distància d'1,5 metres.
Aquí teniu el document sencer:
Pla d'actuació by Moderador Noticies Web on Scribd
- ARXIVAT A:
- Educació Coronavirus Josep Bargalló