Educació llança ara un pla d'ensenyament en línia mentre duri la crisi del coronavirus
Educació vol que aquests dies de confinament s'aprofitin a casa per no deixar de fer feina (PIXABAY Tobias Albers-Heinemann )

Educació llança ara un pla d'ensenyament en línia mentre duri la crisi del coronavirus

El conseller va dir que no es faria perquè deixaria de banda els alumnes que no tenen internet i ordinador a casa

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El Departament d'Educació de la Generalitat ha fet públic aquest dissabte un pla d'acció que ha anomenat Centres Educatius en Línia per reforçar l'aprenentatge a través d'internet.

Aquest pla es posa en marxa malgrat que quan es va decidir tancar els centres escolars, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, va descartar intentar substituir-ho amb ensenyament virtual.

El motiu que va al·legar llavors Bargalló va ser que hi ha una part de l'alumnat que en quedaria al marge, perquè no té eines i tecnologia a casa per fer-ho.

El pla el canalitzaran a través de tres portals educatius: EIX, NODES i ODISSEA:


EIX

La funció del portal EIX és oferir als centres educatius els entorns virtuals de què disposa el sistema educatiu català, amb eines per fer treball col·laboratiu, incloses videoconferències.

Són entorns que molts centres ja fan servir, i està previst incorporar-hi esglaonadament els que encara no ho fan.

Nens estudiant amb ordinador (PIXABAY - Tomasz Mikolajczyk)


NODES i ODISSEA

El portal NODES està dedicat a facilitar la comunicació dels centres amb els estudiants i les seves famílies, i ja hi ha més de 2.000 centres que el fan servir.

L'esforç del pla també està dedicat a la formació del professorat, a través del portal ODISSEA, al qual s'afegiran nous continguts per facilitar l'aprenentatge de les eines virtuals.

El departament ha assegurat que un dia després que s'anunciessin aquests nous continguts ja hi havia més de 4.700 peticions de docents per fer-los servir.

També la FP

Pel que fa a la formació professional, també es vol reforçar l'ús dels continguts en línia amb la web de l'IOC, l'Institut Obert de Catalunya.

Evidentment, no es podrà substituir allò que els estudiants fan als tallers i a les aules tècniques, però es vol aprofitar el temps de confinament a casa perquè avancin en altres continguts.

Per exemple, aprenent anglès, i també a fer currículums o a crear aplicacions informàtiques.

Tot això, i atenent les circumstàncies excepcionals de la situació creada per la crisi del coronavirus, s'anirà ampliant o modificant a mida que passin els dies.

Una setmana i un dia tancats

Els centres escolars de Catalunya estan tancats des de divendres de la setmana passada, una decisió presa el dijous 12 de març.

La vigília, dimecres, s'havia pres una decisió molt més suau: mantenir l'activitat lectiva i extraescolar habitual, i suspendre només les activitats extraordinàries en que hi participessin dues o més escoles.

Aquell dia Bargalló va dir que "no hi havia cap motiu" per suspendre les classes de manera generalitzada, una afirmació que l'agreujament de la crisi va convertir en obsoleta en només 24 hores.

Una setmana després el conseller va reconèixer que donava per fet que el tancament de centres educatius durarà més dels 15 dies previstos inicialment i, de fet, no hi ha prevista cap data de retorn a l'activitat.

Dos nens es mostren eufòrics davant d'un ordinador (Pixabay)
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
Anar al contingut