Escoles buides durant l'estat d'alarma

Educació proposa obrir escoles en fase 2 i començar el curs amb grups de 12 a 15 alumnes

Protecció Civil alerta que el retorn a les escoles no es pot fer de manera automàtica

Actualitzat

El Departament d'Educació ultima el pla de desconfinament, que contempla reobrir escoles i instituts en la fase 2 perquè alguns alumnes puguin tornar a les aules al juny. Des de Protecció Civil s'alerta que el retorn no pot ser automàtic i cal prioritzar les necessitats dels més vulnerables.

De cara al setembre, el departament vol iniciar el curs de forma presencial, cosa que obligarà a reduir ràtios, buscar més espais i ampliar la plantilla de docents.

"És imprescindible que tots els alumnes de final d'etapa de l'institut tornin a l'escola de forma presencial. El curs lectivament acabarà de forma telemàtica."

 


A l'escola en fase 2

L'alumnat podria tornar a les aules abans de l'estiu, segons va avançar el director general de Centres Públics del Departament d'Educació de la Generalitat, Josep González Cambray, en una entrevista al "Preguntes freqüents" de TV3.

"Obrirem les escoles i els instituts en fase 2. Això vol dir al juny, i ho farem en diferents velocitats en funció que vagin entrant en fase 2 els territoris del nostre país."

 

 

 

Els alumnes de final de cicle han d'acabar el curs, segons Educaciò

Es preveu que els alumnes de final de cicle puguin rebre presencialment un reforç a les aules. La resta de cursos podrien tornar a classe de forma voluntària..


"Pel que fa als instituts, aniran tornant els alumnes de quart d'ESO, els de segon de batxillerat i els de segon cicle d'FP de grau mitjà, i el segon cicle d'FP de grau superior. En els altres cursos l'assistència ha de ser voluntària i amb una gradació que ens permeti donar resposta en funció dels recursos de què disposem."

 

Inici de curs al setembre

Però sobretot es treballa de cara al proper curs. La intenció és ampliar espais i professorat perquè tots els estudiants puguin anar a classe cada dia tot i haver de reduir les ràtios a la meitat.

"El gran repte el tenim al setembre, i el que volem és que el curs sigui presencial. S'han de garantir sobretot grups reduïts i estables i que siguin capaços de poder establir la traçabilitat d'aquests alumnes. Això implica a la primària grups de 12 o 13 alumnes a l'escola i als instituts, grups de 15 alumnes.
De cara al setembre hem de ser capaços de trobar suficients espais per donar resposta a tots aquests grups-classes. I trobar suficients docents, mestres i professors, si és que no existeixen en la plantilla actual del professorat, per impartir aquesta docència."

 

Segons va explicar González Cambray, el curs començarà el 14 de setembre.

 

Protecció Civil frena expectatives

Aquest pla d'Educació haurà de tenir el vistiplau del govern espanyol -mentre hi hagi estat d'alarma- i, abans, haurà de passar pel Procicat. El subdelegat de Protecció Civil, Sergi Delgado, en una entrevista al 324 ha refredat aquestes expectatives perquè caldrà avaluar que es compleixin tots els nous requisits de seguretat.

"Defugiria pensar que quan entrem en fase 2 automàticament es reprendrà l'activitat educativa. S'haurà de prioritzar per a aquells col·lectius que siguin més vulnerables i tinguin més necessitats i que potser no es poden fer d'una manera generalitzada."

Delgado ha explicat que s'està treballant amb els departaments de Salut i Educació per trobar solucions adaptades a totes les necessitats.

 

Incertesa a les escoles

Les escoles es queixen de la incertesa i sobretot de rebre informacions contradictòries. Asseguren que cal pensar quin model d'escola es vol tenir després de la pandèmia i que caldrà un pla de xoc i d'inversió en educació . 

El director de l'escola Sadako de Barcelona i impulsor de l'Escola 21, Jordi Mussons, va apuntar aquest dissabte al "FAQS" que, veient com han obert les escoles a França, cal estar preparats per a escoles que semblin espais hospitalaris.

També han apuntat que cal pensar en la funció social de l'escola. A més de la socialització que fan infants i adolescents a les escoles i instituts, poder acabar el curs "encara que sigui uns dies" representa per molts alumnes tancar períodes; els més grans, que canviaran de centre i no tornaran a l'escola, o els més petits, que han perdut els vincles.

També hi ha preocupació per mantenir la funció d'anivellar les desigualtats que fan els centres escolars, com les desigaltat tecnològiques o els àpats que garanteixen els menjadors escolars als més desafavorits.

 

Casals d'estiu per als més vulnerables

També per als casals d'estiu Delgado ha alertat que dependrà de l'evolució de la pandèmia.

"Que puguin fer casals dependrà de l'evolució d'aquesta pandèmia. Hem de pensar sobretot en infants en situació de vulnerabilitat i prioritzar aquests àmbits. No hi haurà una situació de normalitat a curt termini. i hem de prioritzar aquests col·lectius."

Protecció Civil vol prioritzar els casals d'estiu als més vulnerable
ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaEducació MenorsDesescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut