Educació posarà aire condicionat a 100 centres: quins són i amb quins criteris s'han triat

El pla de xoc d'adequació al canvi climàtic presentat aquest dimecres preveu la instal·lació dels aparells en espais comuns i polivalents

RedaccióActualitzat

La calor ja va convertir en forns moltes aules l'últim trimestre del curs passat i, preveient que tornarà a passar, ara el Departament d'Educació ha anunciat que instal·larà aires condicionats en 100 centres educatius

És la primera fase del pla de xoc d'adequació al canvi climàtic, que té un pressupost de cinc milions d'euros. Ho ha anunciat el conseller Josep Gonzàlez-Cambray aquest matí al Parlament.

Els equips de climatització s'instal·laran en espais comuns i polivalents dels centres, que s'han escollit en funció de les zones climàtiques on es troben, de l'antiguitat dels edificis o del perfil de l'alumnat, prioritzant aquells on és més vulnerable a les altes temperatures.

Així, els primers aires condicionats s'instal·laran en centres d'educació especial i llars d'infants; després en els que tenen la majoria d'aules orientades cap al sud, sud-est i sud-oest; després els que tenen la ventilació creuada menys eficient --per exemple, els centres que no tenen finestres practicables--, i, per últim, en els edificis construïts entre el 1979 i el 2007.

Els 100 centres que rebran els primers equips de climatització són aquests:
 

 

La llista no inclou escoles d'infantil i primària, perquè, a diferència del que passa amb els instituts o els centres que sí que són a la llista, són edificis de titularitat municipal. El departament també preveu poder-los climatitzar, però s'ha optat per començar pels 800 edificis de la Generalitat.

Educació autoritzarà els ajuntaments que demanin avançar-se i vulguin climatitzar els centres de la seva titularitat a càrrec seu. Per ara, segons la conselleria, 50 ajuntaments han demanat poder fer intervencions per climatitzar centres educatius. Entre aquests, els de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Torres de Segre o Sitges.

La previsió del departament és que en cinc anys s'hagi climatitzat un espai de tots els equipaments patrimoni de la Generalitat, que són uns 800, entre instituts, instituts escola, llars d'infants i escoles d'educació especial.

Les llars d'infants majoritàriament són municipals i gairebé totes estan climatitzades.

Una aula d'una escola de Primària amb uns infants aixecant la mà
Els centres podran flexibilitzar l'activitat (iStock)

Es podrà flexibilitzar l'activitat en funció de la calor

El departament també proposa als centres la possibilitat de flexibilitzar l'activitat lectiva, mantenint l'horari d'obertura del centre, en casos de calor extrema. Així, la direcció pot decidir si fer o no fer classes, però la jornada ha de durar el mateix. Les famílies podran recollir l'alumnat abans, sempre garantint la custòdia dels infants. 

Tot això es recull en una guia, un document anomenat POCAT --procediment d'organització dels centres per altes temperatures--, en què també es demana als centres que localitzin espais amb les millors condicions possibles de benestar tèrmic i se'ls detalla què fer en casos d'esgotament o cops de calor.

Tot plegat s'organitzarà a través d'un sistema d'alertes que avisarà les direccions via Telegram d'un episodi de risc per altes temperatures en la seva àrea climàtica. El llindar varia en cada cas.

 

D'altra banda, està previst repartir ventiladors --segons el departament, se n'han entregat 2.424, i aquest curs se n'afegiran 2.500 més--, s'instal·laran proteccions solars, tendals o fonts d'aigua i es potenciarà la renaturalització dels patis, sobretot els de ciment.

Gonzàlez-Cambray ja va anunciar a finals de març que s'instal·laria l'aire en algunes aules i altres espais d'escoles i instituts a partir del curs 2023-2024 per combatre els efectes de les onades de calor.

 

Les famílies reclamen un pla urgent

En un mes d'abril en què s'han registrat temperatures dignes de l'estiu, que de fet han portat el Departament de Salut a avançar un mes i mig el pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor, les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC) feia dies que reclamaven un pla urgent per combatre-les.

Al setembre, en algunes aules la temperatura es va enfilar per sobre dels 30 graus (CCMA)

Han alertat que els ventiladors que han rebut són insuficients i, segons la presidenta de l'AFFAC, Belén Tascón, s'està allargant una inversió que "sí o sí s'haurà de fer". "El que exigim és un pla d'emergència que estableixi com està cadascun dels centres educatius i, a partir d'aquí, fer una programació d'actuacions", va reclamar fa uns dies a l'ACN.

Quan va començar el curs, al setembre, arran de les queixes de docents i famílies, Educació va enviar ventiladors a les escoles i instituts on es va detectar que feia més calor. En algun d'aquests centres s'hi van registrar temperatures per sobre dels 30 graus.

ARXIVAT A:
Educació Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut