Efecte rebot a l'economia espanyola amb un creixement del 17% després del confinament
- TEMA:
- Coronavirus
L'economia espanyola s'ha disparat un 16,7 % de juny a setembre, en comparació amb el trimestre anterior, impulsada per la fi de l'estat d'alarma i el consum de les famílies.
Un efecte rebot després de la caiguda històrica del PIB espanyol entre abril i juny: es va desplomar un 18,5 % respecte als tres mesos anteriors per l'impacte de la Covid-19.
Aquest augment del PIB a l'estiu és el més gran des que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en té dades, el 1970. L'increment més important d'un trimestre al següent va ser l'any 1972, quan va pujar un 2,2 %.
Amb la pujada del 16,7 %, Espanya surt de la recessió tècnica en què va entrar el segon trimestre de l'any amb la pandèmia.
De fet, aquest creixement queda una mica per sobre de les previsions que havia fet l'executiu espanyol, que eren del 13%.
Nivells per sota del 2019
Amb tot, en termes interanuals, el PIB continua per sota dels nivells que tenia el 2019, concretament és un 8,7 % menor.
Les dades coincideixen amb l'aplicació de les noves restriccions, que tant les patronals com els sindicats admeten que llastraran la recuperació.
Aquesta dada respecte a l'any passat és la segona davallada més important de la història després de la registrada a l'estiu.
Pel que fa a ocupació, el nombre d'hores treballades ha crescut un 24% en relació amb el segon trimestre, tot i que en comparació amb fa un any s'han perdut més d'un milió de llocs de treball a temps complet.
L'INE assenyala que la situació provocada pel coronavirus fa que algunes variables, com les hores efectivament treballades, siguin més rellevants en moments com els actuals per mesurar l'evolució de l'ocupació.
Efecte rebot
La caiguda del PIB entre abril i juny, del 18,5%, va ser el pitjor retrocés de la història i d'una dada 13,3 punts inferior a la registrada durant el primer trimestre (-5,2%).
En comparació amb el mateix període de l'any passat, la variació va ser del 22,1%.
Aquestes xifres, causades principalment per la gran caiguda de la demanda interna, han fet que les dades del trimestre posterior, de juny a setembre, s'hagin disparat.
Consum de les llars a l'estiu
L'efecte rebot també s'ha notat en el consum de les llars. Si bé la caiguda del segon trimestre de l'any va ser del 20,4%, a partir de juny la pujada ha estat equivalent, del 20,7%.
D'altra banda, la inversió també registra una dada històrica, amb un augment del 19,9%, respecte a la caiguda del 22,1% del segon trimestre.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus