Els egipcis compten els vots a favor i en contra de la Constitució
L'oposició denuncia que el text comportarà una islamització de la vida pública
El Caire

Egipte aprova la nova Constitució amb el 64% de vots a favor però amb el país dividit

Els Germans Musulmans han proclamat la victòria del "sí" en el referèndum sobre la nova Constitució. L'oposició denuncia que el text comportarà uns islamització de la vida pública i una retallada de les llibertats individuals.

RedaccióActualitzat
Egipte ja té nova Constitució. Els resultats encara no són oficials, però tant els partidaris com els detractors de la Carta Magna ja han reconegut la victòria del sí, al marge de les irregularitats denunciades.

La segona i última volta del referèndum es va fer aquest dissabte sota fortes mesures de seguretat a 17 de les 27 províncies egípcies, moltes de les quals són feus dels Germans Musulmans. Segons els islamistes, al poder des que van guanyar les eleccions després de la caiguda de Mubarak, el sí ha recollit el 71% dels suports.

En la primera fase, que va tenir lloc a mitjans de desembre, el text va tenir el vot favorable de només el 57% dels electors. Globalment, després de les dues voltes, el text tirarà endavant amb el suport del 64% dels votants.

Quan es confirmin es resultats oficials, la polèmica carta magna entrarà en vigor, tot i les protestes i els enfrontaments. L'oposició torna a denunciar frau en les votacions i qüestiona la legitimitat de la consulta després d'un desembre marcat per les crítiques contra el president egipci, Mohamed Mursi.

Un país dividit

Independentment dels resultats, les escenes de tensió i les acusacions creuades de frau subratllen la profunda divisió que ara encara el país.

La nova constitució ha dividit la població d'Egipte entre els sectors islamistes, i els laics i cristians, que temen la islamització del país i veuen amenaçades les llibertats. Els laïcistes, però sobretot la minoria cristiana del país i les dones, senten que el text els discrimina profundament. L'oposició considera que la Constitució comportarà una islamització de la vida pública i una retallada de les llibertats individuals.

La divisió arriba al govern mateix. El vicepresident, Mahmoud Mekki, va anunciar aquest dissabte la seva renúncia al càrrec poc abans que tanquessin les urnes. Va al·legar que el càrrec polític era incompatible amb la seva feina de jutge, però el cas és que, durant l'últim mes, set dels disset màxims consellers del president Mohammed Mursi han dimitit.
Anar al contingut