Milicians de Hamas sobre un tanc israelià en flames al costat de la tanca de Gaza, dissabte (Reuters/Mohammed Fayq Abu Mostafa)

Egipte hauria alertat Israel dies abans de l'atac de Hamas, però Netanyahu ho nega

Un congressista americà assegura, després de rebre informació classificada, que Egipte va avisar que una cosa com aquesta podia passar

RedaccióActualitzat

El govern israelià hauria rebut diversos avisos de la intel·ligència egípcia sobre un possible esclat de la situació a Gaza, dies abans de l'atac de Hamas de dissabte.

"Sabem que Egipte va avisar els israelians tres dies abans que una cosa com aquesta podia passar", ha dit aquest dimecres Michael McCaul, president de la Comissió d'Afers Estrangers de la Cambra de Representants, després d'assistir a una sessió informativa sobre el Pròxim Orient celebrada a porta tancada en el Capitoli.

En declaracions recollides per l'agència AFP, aquest congressista republicà per Texas ha afegit: "No vull entrar més del compte en el material classificat, però es va fer un avís. La qüestió és a quin nivell [va fer-se], penso."

McCaul també ha comentat que l'atac de dissabte es podia haver estat preparant des de fa un any, i ha admès: "No sabem gaire com ens va passar per alt. No sabem gaire bé com a Israel li va passar."

Aquesta no és la primera informació que parla d'alertes d'Egipte a Israel que Israel hauria desestimat.

Llançament de coets des de Gaza cap a Israel dissabte (Reuters/Amir Cohen)

Dimecres, el diari Financial Times informava que Egipte havia avisat repetidament Israel que la situació a Gaza podia "esclatar".

Recollia les declaracions de "dos responsables coneixedors de la qüestió", segons els quals Egipte no disposava d'informació concreta sobre un atac específic.

Un d'ells explica que el Caire va expressar la seva preocupació que "la situació podria esclatar a causa de la situació política i humanitària a Gaza", i l'altre parla d'un "advertiment genèric".

Dilluns, un responsable de la intel·ligència egípcia, que va parlar sota la condició de mantenir l'anonimat, ja havia explicat a l'agència Associated Press que Egipte havia advertit repetidament els israelians que a Gaza s'estava preparant "alguna cosa ben grossa".

"Els vam avisar que s'acostava una explosió de la situació, que seria aviat i que seria gran. Però van subestimar aquests avisos", assegura, abans d'afegir que els israelians, per contra, estaven centrats en la situació a Cisjordània.

Milicians de Hamas tomben un tram de la tanca de Gaza dissabte (Reuters/Mohammed Fayq Abu Mostafa)

Montserrat Arbós, professora de Relacions Internacionals de la Universitat Blanquerna i integrant de FundiPau, també defensa que al govern israelià, "evidentment, els va arribar informació, però no la van valorar correctament".

A més, en una entrevista al programa "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio, dilluns parlava d'"errors no només de recollida d'informació, sinó també d'estratègia prèvia", per part d'Israel. Per una banda, explicava, el govern presidit per Netanyahu hauria sobrevalorat la capacitat del mur al voltant de la Franja de Gaza i de la tecnologia que incorpora per detectar qualsevol intent d'incursió.

Per l'altra, afegia Arbós, hi ha la circumstància que, en els últims mesos, Israel "havia traspassat tropes des del sud del país cap a Cisjordània, per donar suport a les polítiques d'expansió colonial d'alguns socis del primer ministre" Netanyahu.

Netanyahu: "Fake news totals"

Aquest dimecres Israel ha negat haver rebut cap avís específic sobre l'atac de dissabte. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s'ha referit a les informacions sobre un avís específic d'Egipte i les ha qualificat de "completament falses" i "fake news totals".

En aquest mateix sentit, diversos mitjans egipcis que tenen vincles amb els serveis d'intel·ligència del país recollien la declaració d'un alt responsable que negava les informacions publicades per la premsa israeliana que deien que Egipte havia avisat Israel.

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
Anar al contingut