Panells de pedra funeraris amb la imatge de la reina Hatshepsut
Panells de pedra funeraris amb la imatge de la reina Hatshepsut (Reuters/Sayed Sheashaa)

Egipte presenta obres d'art de fa 3.600 anys trobades al temple de la reina Hatshepsut, a Luxor

Després de tres anys de treballs, veuen la llum restes arqueològiques com 1.500 blocs funeraris i inscripcions rares del període comprès entre la quinzena i la divuitena dinastia

RedaccióActualitzat

Egipte ha presentat aquest dimecres part d'un temple funerari de fa prop de 3.600 anys, situat en una antiga necròpolis de Tebes, a la ciutat de Luxor. Les troballes inclouen obres d'art del període comprès entre la quinzena i la divuitena dinastia.

Bona part dels objectes trobats pertanyen a la reina Hatshepsut. És el cas d'alguns dels 1.500 blocs funeraris decorats amb representacions de la reina en rituals sagrats.

El reconegut arqueòleg Zahi Hawass, que ha liderat la missió, ha anunciat el descobriment dels objectes antics, entre els quals figuren inscripcions "rares". La col·lecció d'inscripcions es considera "la més completa de totes les restes" del temple, situat al complex de Deir el-Bahari, sobre la franja occidental del riu Nil.

Els taüts amb forma humana són una de les principals troballes que s'han fet al temple de Hatshepsut
Els taüts amb forma humana són una de les principals troballes que s'han fet al temple de Hatshepsut (Reuters/Sayed Sheashaa)

Fosses funeràries i gravats amb la imatge de la reina

Hawass ha afegit que s'han descobert una sèrie de fosses funeràries tallades en roca i pertanyents a la dissetena dinastia, entre el 1580 i el 1550 abans de Crist. També taüts de fusta amb aparença humana, molt característics de l'època. El més destacat és el d'un nen petit.

La missió arqueològica també ha fet aflorar més d'un centenar de tauletes de pedra calcària i sorra on estan gravats el nom de naixement i de coronació de la reina. Entre les troballes destaca un panell que porta en relleu el nom i el títol de l'arquitecte del temple de Hatshepsut, l'enginyer Senmut, i el títol com a supervisor del palau.

Una arqueòloga treballant a Luxor
Els treballs arqueològics han durat tres anys i han estat finançats per la Fundació Heritage (Reuters/Sayed Sheashaa)

Els treballs arqueològics han durat tres anys i l'anunci arriba en un moment en què Egipte mira de rellançar el sector turístic, font de divises per al país. L'any passat va rebre més de 15 milions i mig de visitants, i aquest 2025 aspira a arribar als 18 milions.

ARXIVAT A:
ArqueologiaEgipte
Anar al contingut