
Egipte troba la tomba del faraó Tuthmosis II, la primera descoberta des de la de Tutankamon
L'interior va quedar malmès per una inundació durant l'antiguitat i es creu que això hauria obligat a reubicar el contingut de la tomba, inclosa la mòmia
Una missió arqueològica conjunta d'Egipte i el Regne Unit ha descobert la tomba del rei Tuthmosis II, l'última tomba reial desapareguda de la dinastia XVIII i la primera que es descobreix des de la de Tutankamon, fa més d'un segle, el 1922.
Aquest notable descobriment s'ha fet durant els treballs d'excavació i investigació a la tomba C4, l'entrada i el corredor principal de la qual es van descobrir inicialment el 2022 a la Vall C, que es troba uns dos quilòmetres i mig a l'oest de la Vall dels Reis, a la regió muntanyosa occidental de Luxor.
Ara, tres anys més tard, noves proves han permès identificar definitivament la tomba com la del faraó Tuthmosis II.
El ministre de Turisme i Antiguitats, Sherif Fathi, ha elogiat al compte a Facebook del seu departament els esforços d'excavació a la zona i ha destacat la importància d'aquest descobriment per revelar més secrets i tresors de l'antiga civilització egípcia.

Pensaven que era d'una esposa reial
El doctor Mohamed Ismail Khaled, secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, ha explicat que quan es van descobrir l'entrada i el corredor principal de la tomba C4, l'octubre del 2022, l'equip va creure inicialment que es tractava de la tomba d'una de les esposes reials dels reis tuthmòsides.
La suposició es basava en la seva proximitat a les tombes de les esposes del rei Tuthmosis III i a la tomba de la reina Hatxepsut, que originalment s'havia preparat com a consort reial abans d'ascendir al tron com a faraona.
L'excavació continuada aquesta temporada ha permès desenterrar una nova evidència arqueològica que ha permès identificat el propietari de la tomba com el faraó Tuthmosis II. La reina Hatxepsut, que era la seva esposa i alhora germanastra, hauria estat l'encarregada de supervisar els preparatius de l'enterrament del rei.
Entre les troballes més significatives hi ha alguns fragments de flascons d'alabastre amb la inscripció del nom del faraó Tuthmosis II, identificat com el "rei mort", juntament amb inscripcions que porten el nom de la seva consort reial, la reina Hatxepsut. Aquestes inscripcions són les que han permès confirmar la propietat de la tomba.

Un interior malmès per l'aigua
El doctor Khaled ha descrit el descobriment com un dels avenços arqueològics més importants dels darrers anys, perquè els objectes trobats dins de la tomba brinden informació fonamental sobre la història de la regió i el regnat de Tuthmosis II.
Del contingut de la tomba en destaquen els mobles funeraris, que pertanyien al rei. Tot i això, Mohammad Abdel Badi, director del Sector d'Antiguitats Egípcies i codirector de la missió, ha explicat que la tomba es troba en mal estat de conservació a causa d'una inundació que hi va haver poc després de la mort del rei.
L'aigua va inundar l'habitacle i en va danyar l'interior, cosa que ha obligat l'equip arqueològic a fer una llarga feina de restauració per recuperar els fragments de guix que van caure.

Objectiu: trobar la mòmia
Els primers estudis suggereixen que el contingut original de la tomba s'hauria mogut cap a un altre lloc durant l'antiguitat, després de la inundació.
Entre els fragments recuperats hi ha restes de guix amb inscripcions blaves, motius d'estrelles grogues i parts del "Llibre del que hi ha en el Duat" o "Amduat", un text religiós clau associat amb les tombes reials de l'antic Egipte.
El doctor Piers Litherland, cap de l'equip britànic de la missió, ha assenyalat que el disseny arquitectònic simple de la tomba va servir com a prototip per a les tombes reials posteriors de la dinastia XVIII.

La construcció presenta un corredor arrebossat que condueix a la cambra funerària, amb el pis del corredor elevat aproximadament 1,4 metres per sobre del pis de la cambra funerària. Es creu que el corredor elevat es va utilitzar per reubicar el contingut de la tomba, inclosa la mòmia de Tuthmosis II, després de la inundació.
La missió, que ha dut a terme estudis arqueològics al lloc durant dos anys, continuarà la seva feina per descobrir més secrets de l'àrea i localitzar el lloc de descans final del contingut original de la tomba.
- ARXIVAT A:
- ArqueologiaEgipte