La participació final del 12M frega el 58%, la quarta més baixa en unes autonòmiques

Més de 3,1 milions de catalans han acudit a les urnes, mentre que l'abstenció ha estat del 42%

RedaccióActualitzat

Més de 3.145.532 catalans han acudit a les urnes aquest diumenge, una xifra que equival al 57,95% de l'electorat. La participació final, amb el 99,38% escrutat, ha augmentat 6,66 punts respecte a les eleccions de fa tres anys, que es van celebrar en plena pandèmia de covid i, per tant, les dades van ser inusualment baixes.

Si s'exclou aquella convocatòria extraordinària, no s'havia registrat una participació tan baixa a unes eleccions al Parlament des del 2006 (56,04%) i, amb anterioritat, el 1992 (54,8%). Així doncs, ja es pot concloure que la d'aquest 2024 ha estat la quarta convocatòria electoral al Parlament amb menys mobilització de la sèrie històrica.

A partir dels comicis del 2010, va començar una tendència a l'alça que va marcar un màxim el 2017 amb el 79% de participació, la més alta des de la restitució del Parlament: 

Sèrie històrica de la participació a les eleccions al Parlament des del 1995

Per demarcacions, Barcelona és on ha pujat més la participació (+7,1 punts), seguida de Tarragona (+6,6), mentre que a Lleida i Girona ha augmentat 4,4 punts. La província de Tarragona és on s'ha registrat una mobilització menor, concretament del 55,5%:

 

Participació final a les eleccions del 12M per demarcacions

 

5,7 milions de persones estan citades a les urnes

En total, 5.754.913 persones estaven cridades a votar en les eleccions al Parlament d'aquest diumenge, el cens electoral més alt en uns comicis d'aquest tipus. 80.000 persones estaven mobilitzades com a titulars o suplents de les 8.940 meses per garantir la bona evolució de la jornada electoral. Dels electors cridats a exercir el vot, uns 243.000 són joves que poden votar per primera vegada.

Als col·legis hi havia disponibles 5,8 milions de paperetes impreses i 6,2 milions de sobres.

Una monja fa cua per votar a Vic
A Vic, capital d'Osona, les urnes s'han començat a omplir de paperetes des de primera hora (3Cat)

Un total de 106.031 persones han votat per correu, una xifra que suposa l'1,95% del cens. El percentatge de vot per correu aquest cop ha quedat molt per sota del 5% de l'any 2021, unes eleccions que es van fer en plena pandèmia.

Pel que fa als aproximadament 300.000 catalans residents a l'estranger, n'han votat 24.233, un 8,23% dels que ho podien fer.

Col·legi electoral de Terrassa, poc abans de saber-se les primeres de dades participació (3Cat)
 
Meses electorals a l'Escola Industrial, a Barcelona (3Cat)
A Santa Maria d'Oló, els veïns també escullen el color de l'escut del poble (3Cat)

En les catorzenes eleccions al Parlament des de la recuperació de la democràcia, un total de 64 candidatures han optat a aconseguir algun dels 135 escons del pròxim Parlament, 85 per Barcelona, 18 per Tarragona, 17 per Girona i 15 per Lleida.

Cues de votants al pavelló de Ripoll, a la demarcació de Girona (3Cat)
Un col·legi ple de gom a gom a Sabadell, al Vallès Occidental
Un col·legi ple de gom a gom a Sabadell, cocapital del Vallès Occidental, a la demarcació de Barcelona (3Cat)
 
Ciutadans exercint el seu dret a sufragi a l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (3Cat)
Col·legi electoral a Tremp, capital del Pallars Jussà, a la demarcació de Lleida (3Cat)

Tauletes per enviar les dades de l'escrutini

Entre les novetats d'aquesta jornada electoral ha destacat la distribució de tauletes entre 4.108 representants de l'administració per transmetre amb rapidesa les dades de l'escrutini de tots els col·legis electorals.

La Generalitat ha habilitat una web i una app per poder oferir l'escrutini en temps real. Per primera vegada, s'ha pogut consultar la informació per col·legis electorals i no només per municipis, comarques i demarcacions.

Una de les tauletes que servirà per transmetre les dades de la jornada electoral
Les tauletes per transmetre a l'instant les dades de l'escrutini són la principal novetat d'aquestes eleccions (3Cat)

Dissabte passat es va fer un simulacre de l'ús d'aquestes tauletes i va funcionar, segons ha explicat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. A més d'introduir dades a les tauletes, els representants de l'administració també han pogut introduir fotografies de les actes oficials i, amb intel·ligència artificial, determinar si hi ha algun error respecte a les dades introduïdes manualment.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut