L'addicció al menjar ultraprocessat existeix: com detectar-la i identificar aquests aliments
Ja hi ha tanta gent addicta a l'alcohol com a les patates xips, les hamburgueses o les galetes
Quan parlem d'addiccions a substàncies, normalment pensem en drogues com el tabac, l'alcohol, la cocaïna o la marihuana. No pensem en el menjar. Però cada vegada hi ha més estudis que constaten una addicció a determinats tipus d'aliments.
Un article científic en què ha participat l'Hospital Universitari de Bellvitge ha conclòs que el 14% dels adults són addictes als ultraprocessats. És el mateix percentatge d'addictes a l'alcohol. I de fet, la xifra no està gaire lluny de l'addicció al tabac, que afecta el 18% de les persones adultes.
Però una de les coses més preocupants és que l'addicció als ultraprocessats també afecta els nens: hi ha un 12% d'infants addictes a aquest tipus de menjar.
Com identificar els aliments ultraprocessats
Tots sabem que són poc saludables i que els hauríem d'evitar a la nostra dieta. Ara bé, sabem exactament quins aliments són ultraprocessats?
El doctor Fernando Fernández Aranda, un dels autors de l'estudi i coordinador de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària del Servei de Psicologia Clínica de l'Hospital de Bellvitge, explica a La Tarda de Catalunya Ràdio una manera ràpida d'identificar-los:
"Si a l'etiquetatge nutricional del producte hi veiem diversos ingredients que no trobaríem a la cuina de casa nostra, parlem d'un ultraprocessat. Normalment són els que reconeixem com a llestos per menjar o plats precuinats, que només necessiten escalfar-se al microones"
De totes maneres, no tots els ultraprocessats són igual de perjudicials. Segons el doctor Fernándenz Aranda, "els que tenen alts continguts de sucres, sals i greixos de mala qualitat són els que tenen un efecte pitjor per a la salut".
També assenyala "els ultraprocessats amb alt contingut en hidrats de carboni refinats i greixos afegits, com els dolços i els aperitius salats, són molt gratificants i desitjables i es consumeixen compulsivament, per la qual cosa tenen més potencial de crear addicció".
Canvien els hàbits alimentaris
Tot i que fins fa uns anys érem un referent mundial gràcies a la dieta mediterrània, l'estat espanyol és ja el segon país mediterrani que més consumeix aquest tipus d'aliments. Es calcula que el 20% dels aliments que mengem ja són ultraprocessats.
Les raons que expliquen aquest creixement són la falta de temps i la mandra per cuinar, el seu preu baix, la comoditat que ofereixen o les campanyes de màrqueting per promocionar-los.
També cal tenir present el plaer que obté el nostre cervell durant el seu consum, tal com alerta la doctora Susana Jiménez Múrcia, cap del Servei de Psicologia Clínica i coordinadora de la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals de l'Hospital de Bellvitge, i coautora de l'estudi:
"En investigacions en models animals s'ha observat que els hidrats de carboni i els greixos refinats evoquen nivells de dopamina similars als que provoquen substàncies addictives com la nicotina i l'alcohol"
Basant-se en aquests paral·lelismes conductuals i biològics, els investigadors apunten que els aliments amb alts nivells d'hidrats de carboni refinats o greixos afegits són ferms candidats a ser addictius.
El component addictiu dels ultraprocessats
En drogues com l'alcohol, el tabac o la cocaïna, se sap què és el que genera l'addicció. En canvi en els ultraprocessats, no s'ha identificat un component específic que els faci addictius.
El que sí que se sap és que els aliments ultraprocessats subministren carbohidrats i greixos a l'intestí de manera molt ràpida, i això fa que siguin més fàcils de consumir, i que potencialment puguin afectar el cervell més ràpidament.
També es creu que els additius industrials que porten aquest tipus d'aliments podrien contribuir a l'addicció, tal com subratlla la doctora Jiménez:
"Molts ultraprocessats porten additius aromatitzants que augmenten el sabor dolç i salat, així com texturitzants que augmenten la palatabilitat --la sensació a la boca. Encara que és probable que els additius alimentaris no creïn addicció per sí mateixos, podrien convertir-se en potents reforçadors dels efectes de les calories a l'intestí"
Detectar i prevenir l'addicció
Per avaluar l'addicció al menjar, actualment s'utilitza l'Escala d'Adicció al Menjar de Yale (YFAS). És un qüestionari dissenyat a la Universitat de Yale que avalua si es donen els criteris simptomàtics del trastorn per consum de substàncies, com ara la disminució del control sobre la ingesta, el desig de consum, la síndrome d'abstinència o el consum continuat malgrat les conseqüències negatives.
I què convindria fer per prevenir l'addicció als ultraprocessats? Els autors de l'estudi tenen clar que afavorir l'accés a menjars mínimament processats, còmodes, assequibles i saborosos, és necessari, però no suficient.
"S'haurien de fer canvis a nivell legislatiu per limitar les pràctiques de màrqueting de la indústria d'ultraprocessats, revisar els impostos sobre determinats aliments i plantejar sistemes d'etiquetatge a la part frontal de l'envàs o als prestatges dels supermercats i botigues"
Segons els doctors, també convindria fer campanyes preventives i de conscienciació sobre les conseqüències de l'ús abusiu d'aquest tipus d'aliments i desenvolupar guies clíniques per al tractament de l'addicció als ultraprocessats.
- ARXIVAT A:
- SalutAlimentació