El 15-M fa cinc anys i vol tornar a ocupar al carrer
Fa cinc anys, les places es van inundar amb crits de "Sí que es pot". Tal dia com avui, un 15 de maig, va començar a prendre forma el moviment del 15-M, conegut també com el dels "indignats".
El 15 de maig de fa 5 anys també era diumenge i milers de manifestants van sortir als carrers de Barcelona i Madrid per reclamar democràcia real i protestar contra la crisi i la corrupció.
Tot va començar just al mig d'una campanya electoral. D'unes manifestacions convocades a una setmana de les eleccions, prohibides per la Junta Electoral, es va passar a l'ocupació indefinida de les places com a protesta.
Espontàniament, va néixer una important revolta ciutadana que immediatament va prendre places i carrers amb assemblees i tendes de campanya i que es donava a conèixer activament per les xarxes socials. Era el 15-M i els indignats.
Volien participar en la política sense passar pels partits i els sindicats tradicionals i van ser capaços de convèncer molta gent que el capitalisme neoliberal és un sistema injust.
Va ser una revolta ciutadana amb uns conceptes que han provocat canvis importants en l'escenari polític actual. Des d'aleshores hi ha hagut canvis en els àmbits polític i econòmic, tot i que, per a molts, encara insuficients.
Ara, les mobilitzacions no són tan visibles, però el moviment continua viu i vol tornar a ocupar el carrer.
Què tenen en comú les revoltes socials arreu del món?
El 15-M no és un fet aïllat. A tot el món hi va haver i hi ha revoltes ciutadanes, des de la primavera àrab a la "nuit debout" francesa, passant per l'"occupy Wall Street". Què tenen en comú aquests moviments: