El 2025 cauen els topalls de la Seguretat Social i els salaris alts cotitzaran més
Amb l'última reforma del sistema de pensions el 2023, van arrencar una sèrie de mecanismes per garantir un augment dels ingressos a la Seguretat Social i poder anar omplint el fons de reserva, la guardiola del sistema, i ajudar a la sostenibilitat.
Un dels que ja es va activar aquest any i que tornarà a augmentar és el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional, el MEI, que va fer pujar les cotitzacions a la Seguretat Social un 0,70%, un 0,58 que paga l'empresari i un 0,12 que paga el treballador. El 2025 pujarà un 0,80% fins a arribar a l'1,20% el 2029, i es mantindrà en aquest percentatge fins al 2050.
Sense topalls a partir del 2025
L'1 de gener del 2025, entrarà en vigor també el que s'ha anomenat nova quota de solidaritat que s'aplicarà als trams de salaris que superin els 59.000 euros. Fins ara, hi havia unes bases màximes de cotització i a partir d'aquest topall, els salaris ja no cotitzaven.
La quota s'aplicarà per trams. El tram que superi el 10% de les bases de cotització, o sigui els 59.000 euros, se li aplicarà un increment de cotització del 0,92%. El tram que superi entre un 10% i un 50% de la base de cotització tindrà un increment de l'1% i de l'1,17% que superi en un 50%.
A tall d'exemple, això suposarà que un sou al voltant dels 65.000 euros bruts l'any se li aplicarà un percentatge que es traduirà en 54 euros més l'any que, en gran part, assumirà l'empresa, i el que quedi el treballador.
Si el sou puja fins als 88.000 euros, el percentatge puja i comportarà uns 290 euros més l'any de cotització. I on torna a saltar el percentatge és en els sous de més de 118.000 euros bruts l'any en què el cost suposarà com a mínim, 636 euros.
Són, segons Consuelo Chacartegui, catedràtica de Dret del Treball i la Seguretat Social de la UPF, un sistema més just. "Tenint en compte que el nostre és un sistema públic i que volem mantenir-lo és lògic que les rendes més altes hagin de contribuir. A més no és una contribució molt alta, estem parlant d'un percentatge ínfim".
Un esforç fins al 2045
La catedràtica assegura que com que els percentatges s'aniran incrementant acabarà "sent un esforç tant per a empreses com per a treballadors, però és un esforç necessari si volem mantenir el nostre sistema de pensions".
De moment, el que va marcar la reforma del sistema de pensions és que aquesta quota s'aplicarà fins al 2045 i cada any els percentatges pujaran.
Ho notaran les empreses que paguen els sous més alts
Les empreses que, en principi, ho notaran més són les que tenen més plantilla amb sous que superen els 59.000 euros. Són sobretot del sector de finances, energètiques i tecnològiques. Alguns càlculs apunten que serien més o menys un milió de nòmines en total que haurien d'aplicar aquesta nova quota.
En un principi, ni el que es pagarà de més pel mecanisme d'equitat ni per aquest de solidaritat no es traduirà en més diners a l'hora de cobrar la pensió. En un sistema redistributiu com el que tenim repercutirà, segons Consuelo Chacartegui en les pensions més baixes, les persones que més ho necessiten.
Més ingressos per protegir el sistema públic
Els ingressos a la Seguretat Social són més necessaris que mai perquè han de fer front a la jubilació d'una generació, la del baby-boom, que ha treballat molts anys i que han generat drets per tenir unes pensions altes.
La Seguretat Social té previst que amb aquests dos mecanismes ingressarà més i podrà dotar el fons de reserva que l'hauria d'ajudar a poder afrontar l'augment de despesa.
Amb el MEI preveu que es generaran 4.400 milions, 690 més que aquest any i que els salaris més alts aportaran 400 milions.
De tota manera, el ministeri que dirigeix Elma Saiz ja té previst que l'any que ve treballarà amb els agents socials i el Pacte de Toledo per encarrilar noves mesures per poder equilibrar els números del sistema públic de pensions.