El 25% de castellà ja s'aplica a Canet i Educació reitera que no hi pot fer res
- TEMA:
- Català
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anat aquest dijous a donar suport a les famílies i la direcció del l'escola de Canet de Mar que a partir d'ara haurà de fer el 25% de les hores en castellà a P5 per decisió de la justícia.
Des de davant de l'escola de Canet, Gonzàlez-Cambray ha recordat que en aquest cas el departament no pot fer res més que donar suport a la directora.
"La decisió del tribunal s'adreça a la directora de l'escola i això ens impedeix que des del Departament d'Educació responguem directament. Qui respon és la directora, i jo com a conseller sempre protegiré els meus treballadors, els centres educatius i les direccions. L'hem acompanyat i orientat de cara a l'execució d'aquestes mesures."
I és que, a diferència de la sentència coneguda recentment que apel·lava el Departament d'Educació a fer el 25% de classes en castellà a tots els centres, aquesta decisió obliga concretament la direcció de l'escola.
Cambray ha anat fins al centre per acompanyar i assessorar l'equip directiu i escoltar les preocupacions de les famílies.
També ha insistit que els tribunals han de deixar de prendre mesures que haurien de respondre a criteris pedagògics.
"Tenim una llei d'educació de Catalunya i tenim una llei estatal que ens blinda el projecte lingüístic. Ara bé, són els tribunals, un jutge que des del desconeixement de la realitat pren unes decisions que no s'ajusten al que està passant a Catalunya en l'àmbit lingüístic. No hi ha cap problema lingüístic a les escoles de Catalunya."
Primer dia de classes en castellà
A partir d'aquest dijous una de les dues classes de P5 d'aquesta escola de Canet ja comença a fer el 25% de les hores en castellà.
O el que és el mateix: 6 hores i mitja a la setmana en què s'utilitzarà aquesta llengua en àmbits com la psicomotricitat o la plàstica.
Un canvi que no veuen bé des de l'AMPA de l'escola, com explica la seva presidenta, Mònica Ruz.
"Nosaltres defensem el projecte lingüístic de l'escola perquè és el que es va aprovar pel claustre i després pel consell escolar i és el que té el consens de tota la comunitat educativa. Creiem que aquest és el model que haurien de tenir tots els infants de l'escola i no hauria de trencar-se per un interès particular."
Malgrat el rebombori polític que s'ha generat, sobretot a les xarxes, inclòs un tuit amenaçador contra la família que ha demanat més castellà, l'Ajuntament assegura que no s'ha alterat la bona convivència al poble.
Ho explica l'alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell.
"Hi ha persones que poden dir moltes bestieses a les xarxes; ara, d'aquí a que sigui veritat... En cap moment s'ha vist alterat amb cap novetat el dia a dia ni s'ha alertat la policia que hi hagués cap conflicte de cap mena."
Una decisió judicial que no és nova: els exconsellers d'Educació tanquen files
Coincidint amb el primer dia d'aplicació de la quota de castellà, exconsellers d'Educació de diferents partits han donat suport aquest dijous a la immersió lingüística arran de les últimes sentències que la posen contra les cordes.
I és que, a més de la sentència que imposa el 25% de castellà de l'ensenyament a tot Catalunya, decisions judicials concretes com la de Canet han estat habituals en els darrers anys.
Els que les van haver d'entomar són, precisament, els protagonistes de la foto d'unitat d'aquest dijous. Hi eren nou dels últims consellers d'Educació de la Generalitat.
Consellers que ho havien estat representant Convergència, el PSC i Esquerra, i que avui han volgut donar una imatge d'unitat en defensa de la immersió.
En concret, set escoles catalanes ja estan aplicant les mateixes mesures cautelars que Canet, a l'espera que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dicti sentència.
I des del 2005 un total de 80 grups han hagut d'introduir més castellà per la petició d'una família.
El PSC demana aïllar les famílies del debat
El líder del PSC també ha intervingut en la polèmica exigint que la llengua i l'educació quedin al marge del debat polític.
En declaracions a Televisió Espanyola, Salvador Illa advoca per flexibilitzar la quota del 25 per cent en castellà segons la realitat sociolingüística de cada territori.
Illa creu que moltes vegades "es parla sense conèixer la realitat de Catalunya, que funciona molt millor del que es pugui traslladar amb notícies com la d'avui". I demana deixar de polititzar l'ús de la llengua.
"El que s'ha de fer a Catalunya és deixar de polititzar l'ús de la llengua i l'educació. S'han d'asserenar els ànims, aïllar les famílies d'aquest debat i deixar que els professionals de l'àmbit educatiu facin la seva feina, com ho fan en la immensa majoria dels casos."
Des del govern espanyol, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha "condemnat" aquest dijous "qualsevol acte de setge o amenaça" com el que ha denunciat la família de Canet que va reclamar l'escolarització del seu fill en castellà.
Mentrestant, Ciutadans i PP s'han dirigit al defensor del poble. Li demanen que es compleixi immediatament la sentència del TSJC de fa unes setmanes, que obliga a fer el 25% de classes en castellà a tot el sistema educatiu.
Alhora, exigeixen al govern espanyol i la Generalitat que ho facin possible. El PP també pensa portar al defensor del poble "l'assetjament" que denuncia la família de Canet de Mar.