Aquest elector està a punt de votar, tot i que el jersei que porta no sembla que estigui massa d'acord amb els qui han de governar (Alejandro Garcia/EFE)

El 28M, en imatges: de la litúrgia als col·legis més insòlits

A les 8 del matí comença el ritual electoral. La litúrgia de la constitució de les meses, els votants més matiners, els electors més desubicats i l'obertura de portes en col·legis instal·lats en llocs ben insòlits
Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

És (ja ho diu el tòpic) la festa de la democràcia i, alhora, la magnificació de la diversitat a pobles i ciutats catalanes.

Els votants més matiners tenen ganes d'enllestir de pressa la feina i gaudir de la resta de la jornada, assolellada i calorosa a bona part del territori.

Per exemple, a la Tarraco Arena Plaça, on ja fa anys que no s'hi toreja. Això sí, s'hi aglomeren els fanàtics del món casteller en un concurs emblemàtic, i, el 28M al matí, s'hi han dirigit els electors tarragonins que tenen designat l'edifici culminat el 1888 com a col·legi electoral:

Electors tarragonins fent cua en un dels accessos de la Tarraco Arena Plaça (Ariadna Escoda/ACN)

A Barcelona, molts antics col·legis han quedat petits, tant per acollir un volum de cens creixent com per muntar taules i cabines. Per això, com a Tarragona, s'han habilitat recintes amb segell arquitectònic catalogat amb més amplitud com el mercat de Galvany, una joia del modernisme català projectada el 1868.

Votacions a l'interior del mercat de Galvany al barri de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona (Toni Albir/EFE)

Un espai tant o més diàfan que el del mercat és el del Seminari Conciliar. Allà, però, el vot s'ha d'exercir en penombra. Fins i tot amb certa espiritualitat, després de la jornada de reflexió de dissabte.

Mesa electoral al col·legi electoral del Seminari Conciliar (Quique García/EFE)

Entre els més matiners a arribar als col·legis hi ha els carters i carteres, responsables de fer arribar el vot per correu a les diferents meses. Correus fa arribar els sobres i paperetes als presidents de cadascuna.

A les 20.00, un cop s'acabi la votació i abans de començar l'escrutini, la mesa introdueix els sobres de vot rebuts per correu a l'urna per recomptar-los conjuntament amb els presencials.

Una cartera lliura els sobres del vot per correu en una mesa de l'Escola Grèvol de Barcelona (Maria Fernández Noguera/CCMA)

Mesa de luxe

Malgrat que, a tots els comicis, sempre hi ha ciutadans que es queixen perquè són, massa recurrentment, requerits per formar part de les taules el dia de les votacions, n'hi ha que, un cop constituïda la mesa, se n'adonen, que el marc on passaran tota la jornada és del tot incomparable. En aquest cas, al capdavall d'una escalinata a la Universitat de Barcelona, amb un aire de total solemnitat.

Mesa electoral a la UB(Quique García/EFE)

 

Rituals previs al vot

Els votants que van trametre el vot anticipadament ja fa dies que van prendre una decisió a consciència sobre el seu sufragi. En altres casos, cal repassar, a fons, les paperetes de cada candidatura. I no és pas que els partits no es preocupin de fer arribar la propaganda a casa dels electors. Sigui com sigui, una errada en l'últim moment pot resultar fatal: ?

Repàs minuciós de paperetes (CCMA)

La confusió augmenta considerablement si, tot i tenir la targeta censal a la mà, no s'és capaç d'ubicar mesa i urna on dipositar el vot:

Comprovació de la targeta censal per no vessar-la a l'hora de trobar l'urna on votar (CCMA)

I si no es disposa de la targeta censal? Cal recórrer a la llista... Encara més complicat:

Una electora consulta districte, elecció i mesa a l'Escola Fedac de Lleida (Ignasi Gómez/Lleida)

Continuem amb els rituals: el vot és secret, oi? Però, amb els temps que corren, encara que s'instal·lin cabines amb una cortina per amagar l'elecció, sempre hi pot haver un objectiu que esdevingui una "finestra indiscreta".

Dues cabines en un col·legi electoral de Terol (Antonio García/EFE)

 

Estampes habituals... i no tant

La comunitat eclesiàstica, secularment avesada a viure en comunitat, fa anys que també es desplaça endreçadament a exercir el seu dret a vot. És el cas del grup de monges carmelites d'Alacant, que s'han desplaçat conjuntament al col·legi a votar com si fos al refectori.

Una comunitat de monges carmelites vota al col·legi de Sant Joan d'Alacant (Manuel Lorenzo/EFE)

El 28M, també hi ha electors que aprofiten per fer festa. Per celebrar que votar, d'alguna manera, és una conquesta popular. I, com aquesta andalusa d'un municipi de Huelva, no dubten per desempolsar el vestit de "faralaes".

Una dona vestida amb un vestit amb els colors d'Andalusia es disposa a votar a El Rocío, Huelva (Julián Pérez/EFE)

Des de la recuperació de les eleccions municipals, el 1979, els models familiars han canviat molt. Si bé encara és habitual veure estampes de famílies completes arribant als col·legis i deixant a la canalla introduir els sobres a les urnes, ara hi ha qui opta per deixar-se acompanyar per "altres companyies" més tranquil·les.

Com aquesta noia de Sant Cugat del Vallès, que esperava pacientment el torn al costat d'un biegel completament relaxat.

Una noia espera per exercir el dret a vot acompanyada per la seva mascota (Anna Lasaga/CCMA)

Els millors lemes de la campanya

Hores de disseny i invertides, proves de color i sessions de fotografies, debats retòrics i estira-i-arronses entre caps de campanya. Tot plegat per comprovar que, tal vegada, el millor lema per al 28M penja d'un mural a l'Escola Jaume Balmes de Cervera i sorgeix dels valors de qui, malauradament, encara no té edat per votar:

"Més rialles, més somnis, més amor."

Un dels passadissos de l'Escola Jaume Balmes de Cervera aquest 28M (CCMA)

La jornada també deixa imatges amb segones lectures. Com la ubicació de la cabina per escollir les paperetes en un col·legi electoral del centre de Sevilla, just a l'entrada de la biblioteca:

"La porta als millors llibres del món mundial."

Una votant escull papereta just a l'entrada de la biblioteca d'una escola (Julio Muñoz/EFE)

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023 Eleccions autonòmiques 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut