Reinfeccions de covid: per què es produeixen i quanta gent s'ha tornat a contagiar

La variant òmicron, que és la predominant, és capaç d'esquivar els anticossos d'altres variants i hi ha reinfectats que fa mesos que van tenir la covid per primera vegada
Redacció Actualitzat
TEMA:
Covid-19

El 7,73% de casos de covid que hi ha ara són reinfeccions, segons les dades del departament de Salut. El percentatge és més alt en les persones menors de 50 anys: un 8,16%, davant del 6,78% en persones de 50 anys o més.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, veu "normal" que hi hagi reinfeccions perquè ja han passat prop de dos anys des del començament de la pandèmia i, a més, l'òmicron té més capacitat d'escapar-se dels anticossos d'altres variants. L'òmicron és ara predominant.


Pèrdua d'immunitat

"La majoria de la gent que s'està reinfectant ara es va infectar fa molts mesos, per variants que estaven presents en aquell moment", explica Juan Pablo Horcajada, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar.

Si es tracta de la mateixa variant, per considerar-se reinfecció han de passar com a mínim tres mesos, el temps suficient perquè els anticossos es vagin perdent.

És molt poc freqüent que una persona es reinfecti en pocs dies d'un mateix virus, de la variant que sigui, perquè "la resposta immunitària inicial és tan forta que et protegeix, els primers dies i setmanes", segons Josep Maria Miró Meda, consultor sènior de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic.

Quan hi ha un canvi de variant del virus, com va passar amb delta i òmicron, la reinfecció és "és tècnicament possible", afegeix aquest consultor del Clínic: "Al desembre, quan convivien les dues variants, podia ser que una persona s'infectés per delta i al cap d'unes setmanes es tornés a infectar per òmicron".

Ajuda de les vacunes

Ara, aquestes reinfeccions han coincidit en el temps amb la campanya de les dosis de reforç. En molts casos, encara no havien passat les dues setmanes necessàries perquè comencés a fer efecte. En altres, sí, i tot i així hi ha hagut el contagi.

Les vacunes es basen en la soca original de coronavirus de Wuhan, i el virus ha evolucionat molt. "L'òmicron el que ha fet és remodelar l'espícula per tenir una gran capacitat d'infecció i ha tret matrícula d'honor", diu Josep Maria Miró.

La vacuna no evita del tot la reinfecció, però sí que en redueix el risc.

Una persona que va passar la covid fa uns mesos i no s'ha vacunat te més possibilitats de fer una reinfecció que una persona vacunada. Segons el cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar "hi ha diferències d'1 a 10, aproximadament".

Les vacunes redueixen el risc de reinfecció (Hospital Clínic/Francisco Avia)

En general, una segona infecció després d'una primera o de la vacuna, acostuma a ser molt més lleu. "La resposta immunitària és molt més ràpida i eficient per prevenir sobretot formes greus", diu Miró.

Horcajada no dona molta importància a la xifra de reinfeccions i creu que "el més preocupant és la gent no vacunada que continua ingressant a l'hospital, perquè no s'han vacunat".

Segons les dades de Salut, el 86,6% de la població catalana té alguna immunitat enfront de la covid perquè ha passat la malaltia o perquè ha rebut la vacuna.

ARXIVAT A:
Òmicron Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut