El 75% dels casos de LGTBI-fòbia que es notifiquen no acaben amb denúncia
- TEMA:
- LGTBIQ+
Tres quartes parts de les incidències d'LGTBI-fòbia registrades per la Generalitat no acaben en denúncia. Ho han revelat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que han comparegut aquest dimecres en comissió al Parlament per explicar les actuacions davant les agressions i els delictes d'odi cap a persones LGTBIQ+.
Des del 2015 la Generalitat ha rebut 1.181 incidències i denúncies per atacs i discriminacions contra persones del col·lectiu LGTBIQ+. La majoria, un 40% per homofòbia i un 14% per transfòbia, però, no han acabat en denúncia per diverses raons: por, manca d'atenció per part de l'administració o inexistència d'un espai jurídic. Aquesta última situació afecta sobretot les persones trans en l'àmbit educatiu, el sanitari, el registre civil o en l'entorn familiar o laboral.
En el primer semestre del 2021 s'han denunciat 230 delictes d'odi contra 308 persones. El 40%, per motius LGTBI-fòbics; el 30%, per raons d'origen i racial, i la resta per qüestions polítiques o bé a persones grans o amb diversitats funcionals.
Tot i que les xifres són inferiors a les del mateix període dels anys 2018 i 2019, les denúncies per delictes d'odi s'han triplicat l'última dècada.
L'increment també es deu a la conscienciació social i a la feina de les organitzacions LGTBIQ+, que han ajudat a canalitzar aquestes denúncies en el darrers anys. Els consellers han alertat, tanmateix, que encara hi ha molta "invisibilització" i cal "denunciar" per revertir la tendència de les creixents agressions, "legitimades i incitades pels discursos d'odi com els que fa l'extrema dreta", ha dit la consellera. Elena ha afegit que "hi ha més delictes que queden amagats", i el repte i i la feina d'Interior és millorar l'atenció a les víctimes i treballar en la prevenció.
Nova oficina d'Igualtat i no discriminació
Als últims 5 anys s'han posat en marxa 110 punts de servei d'atenció integral LGTBIQ+ per gestionar incidències i denúncies que, si correspon, es deriven als Mossos o la Fiscalia.
El conseller d'Interior ha destacat la creació de la Unitat Central de Delictes d'Odi i Discriminació dels Mossos d'Esquadra. El primer cas d'aquesta unitat especialitzada ha estat la investigació del l'atac homòfob al Somorrostro, que ha portat a la detenció de tres dels presumptes autors.
Entre les novetats, la consellera ha anunciat per al setembre la posada en marxa de l'Oficina d'igualtat de tracte i no-discriminació, i també ha indicat que hi ha a punt un esborrany del reglament que desplega la llei 19/2020 d'igualtat, que inclou sancions específiques per als casos d'LGTBI-fòbia.
El Departament d'Interior prepara una macroenquesta per detectar les formes de discriminació, amb la qual es crearà el primer mapa a Catalunya sobre el masclisme, l'LGTBI-fòbia, el racisme, l'antigitanisme, l'edatisme o l'aporofòbia (fòbia a les persones pobres).