Alumnes d'una escola
Alumnes d'una escola¡ (ACN)

El 76% dels catalans està d'acord amb el model d'immersió a l'escola, segons el CEO

Segons l'enquesta del CEO, el 95% dels catalanoparlants defensen el model mentre que els castellanoparlants estan dividits a parts iguals

Actualitzat

La majoria de catalans, el 76%, estan d'acord amb la immersió lingüística a les escoles, segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, que s'ha presentat aquest dimecres. Arran de la polèmica de la sentència del TSJC que obliga a fer el 25% de classes en castellà a les escoles, el CEO ha introduït preguntes sobre aquest aspecte.  

En conjunt, 3 de cada 4 catalans estan a favor del model d'immersió lingüística. Més concretament, el 95% dels que es defineixen com a catalanoparlants, el 78% dels bilingües i el 88% dels parlants d'altres llengües coincideixen en la defensa de la immersió del català a les escoles. Entre els enquestats que es defineixen com a castellanoparlants es divideixen en parts iguals entre els que hi estan d'acord i en desacord.

En funció de la intenció de vot dels enquestats, més del 90% dels votants d'ERC, Junts, En Comú Podem i CUP estan d'acord amb la immersió, el mateix postulat que assumeixen el 64% dels votants del PSC; mentre que el 92% d'electors de Vox, el 77% de Cs i el 71% del PP s'hi oposen.

Del total dels enquestats, gairebé el 58% creuen que l'ús del català a l'ensenyament és adequat; un 20% el consideren insuficient, i el 22% restant creuen que és excessiu. 

Són algunes de les dades que aporta l'enquesta metodològica i d'actituds sociopolítiques, del CEO, per a la qual s'ha entrevistat en línia gairebé 2.000 residents a Catalunya de més de 16 anys.

Aquesta vegada la consulta ha dedicat un apartat a copsar la percepció de la població sobre la salut del català en tots els seus àmbits. Entre les qüestions per les quals s'ha preguntat hi ha l'ús de les llengües, les polítiques lingüístiques i el model educatiu.
 

Canvi de llengua

Pel que fa a canviar de llengua, gairebé el 60% dels enquestats catalanoparlants afirmen que canvien al castellà quan es troben algú que el parla. En canvi, entre els castellanoparlants, es redueix al 41% el percentatge que canvia al català davant d'una persona catalanoparlant.


Situació del català

Pel que fa a la situació que viu el català a Catalunya, 8 de cada 10 entrevistats que senten el català com a llengua pròpia tenen la percepció que la situació de la llengua ha empitjorat en els darrers anys. Aquesta opinió només la comparteixen 4 de cada 10 dels qui senten el castellà com a llengua pròpia.


Ús del català

I en relació amb l'ús del català en àmbits com les plataformes digitals, l'administració de l'Estat o els jutjats, els enquestats -majoritàriament- consideren que és insuficient. En contrast, l'ús del català a l'administració de la Generalitat és percebut com a adequat pel 66% de les persones entrevistades.  

 

ARXIVAT A:
Educació Català Immersió lingüística
Anar al contingut