El 80% de les botigues de Barcelona apugen la persiana el primer dia de fase 0,5

La reobertura de comerços de fins a 400 metres quadrats és desigual en funció dels eixos comercials de la ciutat

RedaccióActualitzat

La ciutat de Barcelona i les dues regions sanitàries que l'envolten han començat aquest desè dilluns de confinament amb un canvi radical respecte a la situació de les últimes nou setmanes: moltes botigues amb la persiana amunt.

Els comerços de fins a 400 metres ja han pogut obrir i, a més, no cal trucar-hi abans, no cal cita prèvia per poder-hi anar a comprar. Aquesta és la principal novetat que aporta aquesta fase intermèdia de desescalada en què han entrat avui aquest territori on viuen dos de cada tres catalans.

La reobertura comercial ha retornat a Barcelona i la seva àrea metropolitana una imatge impossible des que es va declarar l'estat d'alarma: gent caminant pel carrer amb bosses de botigues com botigues de roba o sabateries.

 

La propietària d'una botiga de roba del districte de Gràcia, a Barcelona, col·loca les peces (ACN/Aina Martí)


Tant els comerciants com els veïns celebraven aquest matí la reobertura de les botigues. Un botiguer ha explicat a TV3 que aquests últims dies havien començat a vendre amb cita prèvia, però que "de venda directa és el primer dia i, sí, fa il·lusió". Una altra, que "es veuen moltes més botigues obertes" i també "molta més gent i, sobretot, molt més trànsit".

Els comerciants també confessen que, a més d'il·lusió, recuperaven l'activitat amb incertesa:

"Com que aquesta és una fase intermèdia, no sabem si els nostres clients començaran a venir aquesta setmana o si esperaran una mica."


En general, de mitjana, a la ciutat de Barcelona han obert un 80 per cent dels comerços dels principals eixos comercials, segons ha explicat la fundació Barcelona Comerç.

 

La propietària d'una botiga del districte de Gràcia, a Barcelona, desinfecta l'emprovador (ACN/Aina Martí)


De tota manera, la reobertura no ha estat homogènia: en barris com el Poble Nou, el Poble-sec, cor d'Horta o Nou Barris han obert fins a un 90 per cent de les botigues. En canvi, a zones com Creu Coberta o Nou Eixample han obert entre el 30 i el 50 per cent.

A tot arreu, això sí, la pujada de persiana ha anat acompanyada de mesures de prevenció contra el contagi de la Covid-19. Això en alguns casos ha fet que s'organitzessin cues a l'exterior.

Molta gent també ha volgut aprofitar l'estona que es pot sortir al matí per passejar i mirar aparadors.

Com que les botigues que ha obert, en molts casos, són comerç de proximitat, molts veïns també han tret el cap per saludar uns botiguers que, per força, feia setmanes que no veien darrere el mostrador.

Ara per ara, els comerços que han quedat fora d'aquesta possibilitat de reobertura són les grans superfícies i aquells que es troben en centres comercials.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaDesescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut