El 85% de les dones amb símptomes de menopausa, sense tractament eficaç: "Queda molt per fer"
Un informe científic revisa més de 200 investigacions realitzades al llarg de 70 anys i alerta de llacunes de coneixement i de la "necessitat urgent" de més estudis
Aproximadament la meitat de la població mundial té o tindrà la menopausa. Ara mateix, però, menys del 15% de les dones que en pateixen els símptomes reben un tractament eficaç per pal·liar-ne els efectes. Així ho constata un estudi publicat a la revista Cell que ha revisat la informació mèdica i científica elaborada durant 70 anys.
L'informe, fet per un equip d'investigadors d'Austràlia, EUA i Itàlia, alerta de les llacunes de coneixement que encara ara hi ha al voltant d'aquest estadi biològic i subratlla la "necessitat urgent" de fer més estudis.
Tractaments poc eficaços i amb efectes secundaris
Els experts destaquen que no totes les dones necessiten teràpies per pal·liar els símptomes associats a la menopausa. Tot i això, subratllen que "més del 85% de les que sí que ho requereixen i viuen en països amb ingressos alts no reben un tractament eficaç i aprovat per les autoritats reguladores". Unes dades que no es poden comptabilitzar en països amb rendes mitjanes o baixes per falta d'estudis.
Les teràpies actuals van des de tractaments hormonals fins a làsers i productes vegetals, però, segons els investigadors, pocs s'han estudiat durant períodes de temps prou llargs. A més, apunten que alguns tenen una eficàcia qüestionable i que tots presenten possibles efectes secundaris i problemes de salut associats.
Segons l'informe, el tractament actual més eficaç és el que es basa en la teràpia hormonal menopàusica, ja que redueix la pèrdua òssia i pot tenir beneficis per al metabolisme del cor. Tot i això, alerten que inclús aquesta opció "està lluny de ser una solució perfecta per a totes les persones".
Teràpies individualitzades
Els investigadors assenyalen que la fisiologia de la menopausa és "complexa i incompleta". De fet, apunten que hi ha molts aspectes que encara no es coneixen, com quan es produeixen les seves fases, ja que varia d'una persona a una altra.
És per això que defensen que "la teràpia sigui individual, en funció de l'edat i els riscos per a la salut". També que sigui integral i que abordi tant els símptomes associats com altres canvis que es produeixen al cos i nivell mental.
Adverteixen que, inclús si no hi ha símptomes, pot haver-hi "conseqüències silencioses per a la salut" com pèrdua òssia, risc de diabetis, malalties cardiovasculars i certes tipologies de càncer. D'altra banda, destaquen que sovint s'atribueix de manera errònia la depressió i l'ansietat a la menopausa a causa del gran l'estigma que l'envolta.
Els investigadors conclouen que "malgrat dècades d'investigació encara queda molt per fer" i remarquen que "optimitzar la salut de la menopausa és la porta d'entrada a un envelliment saludable per a les dones".