El 90% de les llengües del món estan en perill d'extinció, segons una experta
La professora de lingüística de la Universitat de Barcelona Carme Junyent ha advertit que el 90% de les 5.000 llengües que es parlen actualment al món estan amenaçades i "probablement no arribaran al segle XXII". El 80% de les llengües tenen menys de 100.000 parlants, segons dades de la UNESCO. Per Junyent, les migracions i les actituds lingüístiques dels parlants, que tenen la concepció que la llengua no és important, són els responsables de la situació en què es troben.
Actualitzat
Junyent ha indicat que abans d'arribar a aquesta situació "s'ha utilitzat l'extermini, el genocidi, la humiliació i el càstig" per acabar amb algunes llengües.
Junyent ha destacat la importància de la conservació del patrimoni lingüístic, ja que la llengua "funciona com un recurs d'adaptació a l'entorn i quan es perd una llengua es perd un recurs molt important per a la supervivència de la humanitat". La professora de lingüística de la UB ha assegurat que si desapareixen les llengües la humanitat perdrà molts coneixements que seran "molt difícils de recuperar". Segons Junyent, "es calcula que per fer el transvassament d'aquests coneixements d'una comunitat a una altra es necessiten com a mínim deu generacions" i "si hi ha un segle d'esperança per a moltes llengües, és evident que no hi ha marge per a deu generacions".
La professora ha assenyalat que la globalització té un efecte d'homogeneïtzació lingüística, però, com a contrapartida, facilita que "moltes comunitats que tenen llengües petites coneguin els efectes que ha tingut per a altres la mort de la seva llengua". Junyent creu que així es pot contribuir a la revitalització de la llengua pròpia. Junyent ha insistit que la desaparició de les llengües minoritàries és evitable, però depèn de concedir importància a la diversitat lingüística i que els seus parlants continuïn utilitzant la llengua.