El Banc d'Espanya alerta d'una crisi més profunda i demana més impostos i retallades

L'autoritat monetària exigeix al govern espanyol que expliqui quin serà el seu pla per redreçar l'economia un cop passada la crisi sanitària i que busqui un acord polític ferm
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El Banc d'Espanya és més pessimista que fa només unes setmanes i preveu un deteriorament més gran de l'economia. El governador Pablo Hernández de Cos urgeix l'executiu a dissenyar un pla d'ajust fiscal que, una vegada superada l'actual situació, permeti sanejar els comptes i que revisi la despesa.

Si fa un mes pronosticava una caiguda del Producte Interior Brut (PIB) del 6,6% en un dels tres escenaris previst, el d'una normalització de l'economia després del confinament, ara ja descarta aquesta previsió.

El banc emissor apunta una caiguda de l'economia espanyola aquest any d'entre el 9,5% i el 12,4% perquè la durada de la crisi serà més llarga i no descarta, fins i tot, escenaris més desfavorables.

 

Despesa pública

Les mesures aprovades pel govern per afrontar l'impacte sanitari i econòmic del coronavirus i l'aturada de l'activitat derivat de la pandèmia han disparat la despesa pública i han enfonsat els ingressos de l'Estat, cosa que elevarà encara més els actuals nivells de dèficit i deute públic.

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha defensat aquest dilluns, durant la seva compareixença en la comissió d'Assumptes Econòmics del Congrés dels Diputats, una actuació contundent perquè "la revisió de la despesa i de l'estructura i capacitat impositives permeti sanejar les nostres finances públiques". Però admet que cal retardar-ho fins que se superi l'actual crisi.

Hernández de Cos ha demanat que cal que el govern faci un anunci, ni que sigui prematur, de quina serà la seva estratègia per reduir els desequilibris fiscals i que expliqui quina serà l'aplicació gradual posterior.

 

Mesures fiscals

De fet, considera que l'explicació d'un pla d'aquestes característiques tindria importants beneficis per a la credibilitat de la política econòmica i permetria "potenciar els efectes expansius de les actuals mesures fiscals".

No és l'única recomanació del Banc d'Espanya, que també reclama una ambiciosa agenda de reformes estructurals que permetin a Espanya millorar el potencial de creixement de l'economia.

"La magnitud del repte -ha dit- requerirà un acord polític ferm i que es mantingui previsiblement durant diverses legislatures. Sobretot perquè la posició de partida de les nostres finances abans de la crisi ja era vulnerable."

 

Creu que l'evidència estadística acumulada en les últimes setmanes i les dificultats davant l'eventual recuperació fa que els escenaris més benignes, amb caigudes més moderades que es projectaven fa només uns mesos, "siguin avui poc realistes, ja que la durada de la pertorbació serà més llarga del que inicialment havíem anticipat".

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut