El Banc d'Espanya pronostica que els preus pujaran amb força el segon trimestre
- TEMA:
- Banca
El fort impacte econòmic de la guerra a Ucraïna ha portat el Banc d'Espanya a revisar a la baixa la seva previsió de creixement per a aquest any. Tot i la incertesa actual, calculen que el PIB creixerà un 4,5% aquest any, 9 dècimes menys del que havien previst. I, per tant, no es recuperaran els nivells prepandèmia fins al tercer trimestre del 2023.
L'economia espanyola està menys exposada que d'altres, però es veu afectada per l'encariment dels preus de l'energia, que impacten de ple en la cistella de la compra i en el consum de les llars.
Segons aquest organisme, els preus pujaran amb força el segon trimestre i després es podrien desaccelerar. Tot i això, de preveure un IPC del 3,7% el 2022 passa al 7,5%, mentre que per al 2023 i 2024 espera una estabilització, amb un 2% i un 1,6%, respectivament.
Les projeccions del Banc d'Espanya no incorporen encara l'impacte que podria tenir la limitació del preu del gas que proposen Espanya i Portugal per abaratir la factura de l'electricitat, perquè encara no s'ha concretat.
La resta de mesures contra la inflació, creuen, permetran controlar-la, però fins a finals de 2023 no preveuen que es pugui tornar a situar al voltant del 2%.
Aquest elevat nivell farà que la capacitat de compra de les llars amb menys ingressos es vegi fortament ressentida. Les taxes d'estalvi d'aquestes llars són més reduïdes i, segons el Banc d'Espanya, no disposen de marge per esmorteir l'efecte de l'augment de la factura energètica sense ajustar a la baixa el consum d'altres béns i serveis.
L'organisme també revisa la seva previsió de reducció de l'atur. Considera que aquest any tancarà encara per sobre del 14% (14,2%) i l'any que ve ja se situarà en el 12,9%.
Elevada incertesa
El Banc d'Espanya reconeix que la invasió russa d'Ucraïna ha provocat una pertorbació "molt severa" a l'economia, però demana cautela perquè la duració i la intensitat del conflicte estan sotmeses a una "gran incertesa". La resposta que es doni des dels governs, amb polítiques econòmiques adequades, hi tindrà molt a veure.
Adverteix, en aquest sentit, que una hipotètica disminució o un tall del subministrament de gas rus a Europa tindria efectes molt negatius sobre l'activitat econòmica al continent, per la dificultat de trobar alternatives ràpides a aquest combustible fòssil.
- ARXIVAT A:
- Covid-19 Economia de butxaca Banca Energia