Una mona amb Aitana Bonmatí i una altra amb Lamine Yamal
El bon moment del Barça es nota a les mones (ACN/Albert Segura)

El Barça i "Bola de Drac", entre les mones destacades d'aquesta Setmana Santa

Els pastissers preveuen una xifra de vendes semblant a la de l'any passat

RedaccióActualitzat

"El Barça va molt fort i això segur que repercuteix en les mones", com diu el president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Miquel Àngel Zaguirre. Quan s'apropa la Pasqua, els pastissers pensen en les personalitats que poden despertar l'admiració de petits i grans a l'hora de triar la mona, i aquí entren futbolistes com Lamine Yamal, Aitana Bonmatí, Alèxia Putellas o Pedri.

Sobre la varietat de personatges, "és important no caure sempre en els tòpics de les pel·lícules de Walt Disney, encara que siguin dels que més funcionen", confessa el propietari de la pastisseria Canal, Lluís Estrada.

Als aparadors es troben Vaiana, Lilo & Stitch o Bluey, al costat del fenomen de "Bola de Drac". L'any passat va tornar, coincidint amb la mort del seu creador, Akira Toriyama, i aquest any ha guanyat terreny amb la programació a la plataforma 3Cat.

Diverses mones en una pastisseria de Terrassa
Diverses mones en una pastisseria de Terrassa (ACN/Albert Segura)

Els animals també tenen el seu espai, amb conills, lleons o porquets.

A vegades es trien segons aficions del fillol, com la natació, el patinatge o l'hoquei, i també per l'originalitat, amb forma de sabatilla esportiva o d'hamburguesa.

"Nosaltres ens hem d'avançar els dies previs a la Pasqua perquè les botigues llueixin bé", diu el president del gremi. També explica que les figures de xocolata tenen un procés d'elaboració d'entre tres i quatre hores i que, per això, tenen molta feina les setmanes anteriors. A més, les compres s'anticipen cada vegada més, segons han vist. 

L'arqueòloga Mia per despertar vocacions

La Mia arqueòloga és la mona de ciència d'enguany, en una col·laboració de la Universitat de Barcelona i l'Escola de Pastisseria de Barcelona que busca despertar vocacions científiques entre els més petits.

S'hi inclou un codi QR per descobrir el patrimoni arqueològic de Catalunya.

N'hi ha de xocolata negra, amb llet o blanca. 

La iniciativa va començar fa dos anys amb la Mia geòloga i després va ser la Mia biòloga.
 

Una tradició consolidada

La mona de Pasqua és un dels dolços més clàssics al calendari de Setmana Santa a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Múrcia i Aragó, unes postres en què es combinen coca, ous i xocolata, seguint les varietats més típiques a cada zona. La norma marca que, en la mona tradicional, el nombre d'ous ve determinat per l'edat del fillol.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu unes vendes similars a les de l'any passat, amb una despesa mitjana per família d'uns 35 euros. L'encariment del cacau no s'ha notat tant com l'any passat.

Estrada defensa que la mona de Pasqua és una tradició "que no es perd", sinó que "cada vegada hi ha més persones que vol fer-se-la seva, fins i tot gent de fora". 

Des del gremi, han vist també que ha deixat de ser un regal exclusiu dels padrins als fillols per ser també un regal per a companys de feina o amics. 

 

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut