El Barcelona Supercomputing Center acull el primer ordinador quàntic de l'Estat amb tecnologia europea
- TEMA:
- Tecnologia
Barcelona acull el primer ordinador quàntic espanyol fabricat íntegrament amb tecnologia europea.
La nova infraestructura, instal·lada al Barcelona Supercomputing Center (BSC), permetrà avançar en les aplicacions de la computació quàntica, que van des del disseny de nous materials o fàrmacs fins a la resolució de problemes molt complexos de logística o finances.
Per abstracta que sembli, la física quàntica va canviar el món a principis del segle XX i els avenços que ha fet possible ens envolten en la nostra vida quotidiana.
Per què necessitem ordinadors quàntics?
Telèfons mòbils, làsers, fibra òptica o aparells de diagnòstic com les ressonàncies magnètiques no existirien sense la primera revolució quàntica.
A les beceroles de la segona revolució, entren en joc ordinadors quàntics com el del projecte Quantum Spain. Però, per què necessitem ordinadors quàntics? Alba Cervera, investigadora del BSC, explica les seves funcions en molts àmbits.
"Necessitem ordinadors quàntics perquè volem entendre molt millor com funciona el món microscòpic, que és el món quàntic, que és el món de la química, el món de la llum, de la radiació, etc. Utilitzant ordinadors quàntics podem resoldre problemes de ciberseguretat, logística, finances, entre molts altres.
Però els límits del potencial de la computació quàntica són un enigma.
"Aquesta tecnologia que està emergent estem com als anys 40 de la computació tradicional. És possible que l'aplicació quàntica més potent encara no l'hàgim descobert. Encara que està tot per fer, és un moment molt emocionant per treballar en aquest camp perquè tens la sensació que estem fent història".
Com funciona l'ordinador quàntic del BSC?
La peça clau de l'ordinador és el xip quàntic que, per poder funcionar correctament, necessita temperatures més baixes, fins i tot que a l'espai exterior, properes al zero absolut.
" De la mateixa manera que perquè un ordinador convencional funcioni necessites endollar-lo al corrent, perquè un ordinador quàntic com el que tenim al BSC --de tecnologies de circuits superconductors-- pugui funcionar correctament, necessitem que el xip quàntic instal·lat en un refrigerador de dilució es refredi a unes temperatures baixíssimes, de -273 graus centígrads"
La computació quàntica revolucionarà la ciberseguretat
Avui en dia la ciberseguretat es basa en el fet que els algoritmes per encriptar els missatges no es poden trencar amb la computació tradicional, però amb els futurs ordinadors quàntics deixarà de ser així.
"Ens hem de preparar ja per al futur. Aquestes màquines encara no són capaces de trencar aquesta criptografia, però estem avançant a passos molt ràpids perquè arribi aquest moment. I, per tant, ens hem de preparar tots per encriptar d'una altra manera i que els nostres missatges siguin segurs".
El nou ordinador quàntic ha estat possible gràcies al projecte Quantum Spain, finançat amb 22 milions d'euros. Funciona integrat amb el Mare Nostrum 5, un dels supercomputadors més potents i avançats del món, ubicat a les mateixes instal·lacions del BSC.
S'estableixen així les bases per a una nova etapa de computació híbrida, que combina la computació tradicional i la quàntica. El nou sistema estarà a disposició de la comunitat investigadora, empreses i organismes públics.
- ARXIVAT A:
- Tecnologia