La pressió turística i l'augment dels lloguers amenacen els veïns tradicionals del barri de Sant Antoni

El barri de Sant Antoni es mobilitza contra l'expulsió dels veïns

Els veïns, que veuen perillar la vida de barri, es mobilitzen des de fa setmanes per reclamar a l'Ajuntament que freni la pressió immobiliària i promogui l'habitatge social
Alonso Carnicer / Sara Grimal Actualitzat

La plataforma Fem Sant Antoni ha tornat a treure els veïns al carrer per denunciar la pressió immobiliària al barri de Sant Antoni de Barcelona, un dels que més està patint la pressió turística i l'augment dels lloguers. Els veïns, que veuen perillar la vida de barri, reclamen a l'Ajuntament que freni la pressió immobiliària i promogui l'habitatge social.

A mesura que vencen els contractes de lloguer, se sumen nous casos de veïns expulsats, o que viuen amb angoixa els constants canvis en la propietat de les finques.

 

Mercè Vega explica com es va veure obligada a marxar del barri:

"Des de l'any 1947 la meva família tenia aquest pis. Jo hi vaig néixer. Al novembre farà tres anys que vaig haver de marxar. Perquè ens van fer fora perquè els han convertit en pisos turístics. I de cop i volta has de fer caixes i marxar de casa teva de tota la teva vida. I dir adéu. Tancar la porta, i et queda tota la vida a dintre."

En altres casos els llogaters es troben que la propietat no vol renovar els contractes i prefereixen deixar els pisos buits, presumiblement en espera de donar un altre ús als edificis. Com a la finca del carrer Borrell 18, on hi ha una desena de pisos tapiats i els veïns senten que els estan fent "mobbing."

 

Teresa Camps, veïna de la finca, explica com es viu aquesta situació:

"Arribes aquí i et trobes que tu estàs a la teva porta, i les dues del costat estan totalment tapiades. És que et sents com si estiguessis en un camp de concentració. Jo porto aquí des de l'any 76. Aquí han nascut els meus fills, hi han viscut. És que jo soc del barri. Que de cop volta et trobis les portes tapiades, i que comenci a vindre gent a voler veure la finca.... Crea incertesa, inseguretat, por, de dir ‘què serà ara? Què passarà?"

Aquesta incertesa la viuen centenars de llogaters a Sant Antoni, un barri modest que s'ha posat de moda, amb pujades de preus de lloguers inassumibles, o fins i tot la negativa a renovar els contractes.

 

Lali Canosa està fent les caixes per marxar de casa seva al carrer Parlament:

"Se'ns ha fet fora sense cap opció a pagar més. Era no, no us ho voldrem llogar a vosaltres, vosaltres no sereu el perfil de llogater següent. Ara estàvem pagant entre els 800 i els 900. I ara ja surten pels 1.700 euros els pisos."

Fem Sant Antoni ha tornat a sortir al carrer en el que han anomenat la "II processó del calvari veïnal" i amb el lema "Ens fan fora de Sant Antoni. El barri és per viure-hi." Han fet un recorregut o "via crucis" per diverses finques del barri on s'estan vivint processos d'expulsió de veïns, com a la popular "casa dels cargols."

Denuncien la creixent pressió immobiliària en un barri amb 900 pisos turístics, entre els legals i els il·legals, i l'arribada de fons d'inversió que compren finques senceres.

 

Per Vladimir Olivella, membre de Fem Sant Antoni:

"Aquesta dinàmica d'inversors que venen a especular, que venen a fer diner ràpid aquí a Sant Antoni està provocant que estiguin fent fora molta gent que està de lloguer del barri. Estan comprant edificis sencers però també pisos, per empresaris que venen aquí, per turistes que s'estan sis mesos, tres mesos."

Alerten que en els pròxims tres anys venceran 3.500 contractes de lloguer i més veïns es veuran abocats a marxar. També denuncien que s'estan tancant molts comerços de tota la vida, substituïts per nous negocis orientats cap al turisme i restaurants i bar amb terrasses, en alguns casos sense llicència.

Aquest any es preveu l'obertura del mercat de Sant Antoni un cop acabin les obres de reforma. Tot i les mesures de l'Ajuntament, com la suspensió de llicències per impedir una proliferació de negocis orientats exclusivament cap al turisme, els veïns temen que el nou mercat es converteixi en un factor més de gentrificació del barri. Reclamen a les administracions que es creï habitatge social i que es prenguin mesures per frenar l'espiral especulativa.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut