La seu central del BCE a la ciutat alemanya de Frankfurt (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

El BCE accelera la retirada d'estímuls i obre la porta a apujar els tipus d'interès

L'organisme anuncia que deixarà de comprar deute més aviat del previst enmig d'una inflació que creix per la guerra a Ucraïna
Francesc Serra Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

El Banc Central Europeu accelera la retirada d'estímuls a l'economia, davant la constatació que la guerra a Ucraïna portarà més inflació a la zona euro. L'organisme ha anunciat que deixarà de comprar deute més aviat del previst, i això avança també la possibilitat de pujades dels tipus d'interès durant la segona meitat d'aquest any o principis del que ve.

El BCE havia d'elegir entre la por d'una possible recessió econòmica o el temor als preus disparats. I, de moment, sembla que li preocupa més la inflació, que ja era un maldecap seriós molt abans, fins i tot, de la invasió d'Ucraïna.

És per això que començarà a tancar l'aixeta més aviat del previst. Bona part dels estímuls per a la pandèmia s'acaben aquest març, i la resta, segurament, aquest juny. Després, es podrien plantejar apujar els tipus d'interès, sense un calendari concret. Christine Lagarde, presidenta Banc Central Europeu, no ha volgut lligar-se de mans i peus:

"Quan diem 'un temps després', vol dir que pot ser una setmana després o mesos més tard. L'horitzó temporal no importa tant com les dades."

Christine Lagarde, aquest dijous (Daniel Roland / Reuters)

És a dir, només ajornaran una pujada de tipus d'interès si la inflació afluixa. Amb una guerra a Europa, l'últim que hauria volgut el BCE és pitjar el pedal del fre, perquè no sigui dit que provoca una crisi econòmica.

Però creu que ha arribat el moment de fer-ho, després d'anys de barra lliure que han sostingut l'economia; però, de retruc, han alimentat bombolles de preus de tota mena: financeres, immobiliàries i de matèries primeres. No només aquí. Als Estats Units, la inflació ja arriba al 7,9%.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Ucraïna Banca Hipoteques
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut