El BCE prem l'accelerador contra la inflació i apuja els tipus d'interès al 0,5%

El regulador europeu s'ha vist abocat a apujar els tipus el doble del previst per intentar contenir l'escalada de la inflació, que en alguns països ronda el 10%

Redacció/AgènciesActualitzat

Els tipus d'interès pugen a la zona euro per primer cop en onze anys. Estaven en mínims, al zero, però el BCE els acaba d'apujar mig punt, fins al 0,5%. El Banc Central ha anat més enllà fins i tot del que havia avisat, que era un 0,25%.

Tot i que les circumstàncies econòmiques i polítiques no són les més favorables, amb la crisi d'Itàlia, l'espiral d'inflació a tota la zona euro i la devaluació de l'euro davant del dòlar, tot això l'ha obligat a actuar per intentar frenar els preus.

El BCE també ha eliminat la penalització que pagaven els bancs que tenien els diners congelats en lloc de donar préstecs. D'una manera o una altra, la decisió d'avui, històrica, toca directament la butxaca de tothom.

La d'aquest dijous és la primera pujada dels tipus d'interès, però s'espera que no sigui l'última. Les previsions són que hi hagi un altre increment al setembre.

Als Estats Units, la Reserva Federal ja fa mesos que ha començat la pujada dels tipus. Amb l'objectiu de frenar la inflació, al maig, el banc central nord-americà va augmentar-los mig punt, i el mes de juny va incrementar-los encara més: 75 punts bàsics.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde
La presidenta del BCE, Christine Lagarde (Europa Press/Daniel Roland)

S'acaba el tipus zero

Davant la inflació desbocada, el mes de juny el BCE ja va avançar que esperava un augment de 25 punts bàsics aquest juliol, tot i que els últims dies havia comunicat que el consell de govern de l'organisme també estudiaria un increment més gran.

Aquestes informacions havien esperonat l'euro, que havia arribat a la paritat amb el dòlar i que ja s'havia enfilat amb els rumors d'un augment de 50 punts bàsics dels tipus d'interès.

Bitllets d'euro al Banc Nacional de Croàcia
Bitllets d'euro al Banc Nacional de Croàcia (Reuters/Antonio Bronic)

Què suposarà l'augment dels tipus d'interès?

La decisió del Banc Central Europeu no només impactarà en les grans finances, sinó també en la vida quotidiana dels ciutadans. Pot acabar refredant tota l'economia, tocada també pels problemes de subministrament i la guerra d'Ucraïna.

Per a les famílies i empreses de la UE, l'increment dels tipus d'interès suposarà, per exemple, hipoteques més cares. La nova doctrina del BCE suposarà, a la pràctica, un enduriment de l'accés al crèdit fins que la inflació se situï al voltant d'un 2%, una xifra que les previsions oficials de l'organisme assenyalen que s'assolirà cap al 2024.

El primer augment dels tipus d'interès en onze anys també impactarà en el preu del diner. D'aquesta manera, els bancs tornaran a pagar pels dipòsits, una mesura que beneficiarà qui tingui estalvis.

L'euríbor frega l'1% abans de la pujada dels tipus

El dia abans de la pujada dels tipus d'interès, l'euríbor a 12 mesos, l'indicador més utilitzat a Espanya per calcular les hipoteques, continua a l'alça, i frega l'1% en taxa mensual aquest juliol.

L'euríbor, molt lligat a les pujades dels tipus d'interès, porta tot l'any a l'alça com a conseqüència del canvi de política monetària dels diferents bancs centrals.

Aquest 2022, la pujada més pronunciada de l'indicador va ser el mes de juny, després que el BCE anunciés la intenció d'elevar els tipus d'interès per controlar la inflació.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBanc Central Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut