El BCE es prepara per abaixar tipus: quins efectes tindrà?

En sortiran beneficiades les empreses i les persones amb hipoteques a tipus variable o les que vulguin contractar-ne una, però pot fer pujar encara més els preus de l'habitatge
Jordi Martínez Pallejà
TEMA:
Banc Central Europeu

El consens és unànime: dijous que ve el Banc Central Europeu tornarà a abaixar els tipus d'interès. Amb una inflació continguda i algunes economies importants estancades, la decisió es dona per feta.  

La inflació de l'eurozona es va situar en el 2,5% al juliol, molt a prop del gran objectiu del Banc Central Europeu de frenar-la en el 2%. Això aplana el camí perquè dijous molt probablement arribarà la segona retallada de tipus, que quedarien en el 4% des del 4,25% anterior, que Christine Lagarde va mantenir al juliol.

El BCE pot avançar-se de nou a la Reserva Federal, que el pròxim dia 18 ha de decidir si toca els tipus, que estan en la forquilla del 5,25%-5,5%. Alguns membres de la Fed ja han avançat que ha arribat el moment de la primera retallada, que alguns analistes fins i tot quantifiquen en 0,5 punts.

La presidenta del BCE, Cristine Lagarde, podria rebaixar els tipus d'interès (EPTV/ Frank Rumpenhorst)

Alerta amb els preus dels pisos

Si el BCE tira endavant una altra rebaixa de tipus seran bones notícies per als que tenen hipoteques variables.

Ara bé, un preu del diner més barat pot atreure més compradors de pisos al mercat i impulsar-ne els preus. Uns preus que, segons dades oficials, pugen amb el ritme més fort des del 2007 a Espanya sobretot per la falta d'estoc a la venda. Nova bombolla immobiliària a la vista?

L'economista Jordi Alberich creu que sí: "hi ha una bombolla quan per pagar un habitatge les famílies destinen un alt percentatge dels seus ingressos" i, a més, "hi pot haver una bombolla i que els preus continuïn pujant a curt i a mitjà termini per l'escassedat d'oferta".

Un respir per a l'activitat econòmica

A Europa, la nova rebaixa de tipus també serà ben acollida per les empreses en un moment en què les principals economies de la zona euro no aixequen el cap. Creixements a prop del 0% fa trimestres que són la tònica habitual en països com Alemanya, França i Itàlia.  

Alberich afirma que "el que ha d'afavorir la rebaixa de tipus és una activitat econòmica més dinàmica, amb més inversió i això hauria de suposar una ocupació més gran també".


Empreses amb problemes més enllà dels tipus

Però aquest estímul pot no ser suficient per empreses com Volkswagen. Les seves vendes reculen i no descarta tancar fàbriques a Alemanya, cosa que no ha succeït en els seus 87 anys de vida.  

La competència del cotxe elèctric xinès és ferotge, tot i els aranzels imposats per la Unió Europea, que poden arribar al 37%. Alguns experts alerten que massa proteccionisme pot acabar sent contraproduent: "Hem de reconduir la globalització, protegint els mercats nacionals, comunitaris, però sense provocar una escala proteccionista a tot el món, una pujada de preus generalitzada, perquè això provocaria inflació", adverteix Alberich.

Uns aranzels dels quals, per cert, és un ferm defensor Donald Trump, el candidat republicà a la presidència dels Estats Units. La seva aplicació, com hem vist, genera inflació i si els preus de molts productes tornen a pujar, els tipus d'interès no podrien baixar tan de pressa com molts sectors econòmics desitgen.

La incertesa a curt termini, per tant, també depèn en gran part del que succeeixi a les eleccions nord-americanes del novembre.

 

ARXIVAT A:
Banc Central Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut