Lagarde ha deixat clar que hi pot haver més pujades dels tipus d'interès (Reuters/Kai Pfaffenbach)

El BCE apuja per novè cop consecutiu els tipus d'interès, però obre la porta a fer una pausa

La pujada anunciada aquest dijous, de 0,25 punts, deixa els tipus al 4,25%, el nivell més alt de la zona euro
Redacció Actualitzat
TEMA:
Banc Central Europeu

El Banc Central Europeu (BCE) ha tornat a apujar els tipus d'interès. Ho ha fet 0,25 punts, fins al 4,25%, el nivell més alt des del maig del 2001, i el nivell més alt que s'ha assolit mai a la zona euro.

L'entitat, a més, deixa la porta oberta a més pujades. La d'aquest dijous ha estat la novena pujada consecutiva.

Tal com apuntaven els analistes, doncs, el BCE continua centrat a combatre la inflació i es reserva marge de maniobra.

El BCE té el focus posat en combatre la inflació (Reuters/Kai Pfaffenbach)

"Si bé alguns indicadors mostren signes de moderació, la inflació subjacent es manté en nivells, en general, elevats", ha alertat en el comunicat emès abans de la compareixença de la presidenta de la institució, Christine Lagarde, que ha volgut remarcar:

"La inflació elevada i unes condicions de finançament més dures redueixen la despesa. Això llasta especialment la producció manufacturera, que es reté per la dèbil demanda externa."


Què passarà al setembre?

Davant dels mitjans informatius, Lagarde ha deixat clar que l'FMI té "la ment oberta" i que la decisió que prengui estarà "basada en les dades".

"Podríem apujar-los o mantenir-los i el que es decideixi al setembre no és definitiu, pot variar d'una reunió a l'altra."

A favor d'una pausa en la pujada dels tipus, potser definitiva, hi juga aquest fet que el mateix BCE ja admet que els efectes dels nous mesos de pujades dels tipus ja són perceptibles en l'economia de la zona euro, que comença a frenar-se, d'acord amb diferents indicadors.

A més, aquesta setmana s'ha sabut que la demanda de crèdit per part de les empreses cau al nivell més baix des del 2003, just quan es van començar a recollir dades a escala europea. I que el principal motiu que addueixen és l'encariment del cost dels préstecs. Si les empreses comencen a repensar-se les seves inversions per falta de crèdit, això acaba tenint un impacte en l'activitat.

Christine Lagarde, presidenta del BCE, alerta dels perills de la inflació (Reuters/Kai Pfaffenbach)

A l'altra banda hi ha les veus que recorden que la inflació encara és al 5,5% a la zona euro i que el compromís del BCE és fer el que sigui necessari per retornar-la a un nivell més assumible, al voltant del 2%. Una lluita que podria allargar-se fins al 2025. I això significaria més pujades dels tipus d'interès.

Mentrestant, l'Euríbor es mou al voltant del 4,15% i en els últims dies s'ha pres una pausa, a l'espera que el BCE doni més senyals.

Aquest dimecres, després de fer una pausa al juny, la Reserva Federal també ha tornat a apujar els tipus d'interès, que ja se situen a un nivell que no s'assolia als Estats Units des de l'any 2001, ara fa 22 anys. La Fed ha apujat els tipus 0,25 punts percentuals, fins a una forquilla que està entre el 5,25% i el 5,50%.

 

ARXIVAT A:
Banc Central Europeu Hipoteques Economia de butxaca
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut