El BOE publica l'enduriment del confinament "in extremis" i amb una moratòria d'un dia
- TEMA:
- Coronavirus
Des d'aquesta mitjanit passada i fins al dijous 9 d'abril queda paralitzada a Espanya tota l'activitat no essencial. És una mesura que endureix les condicions de confinament ja previstes a l'estat d'alarma que va entrar en vigor el 14 de març.
S'ha aprovat aquest diumenge en un Consell de Ministres extraordinari, però no s'ha publicat al BOE fins poc abans de la mitjanit.
El Butlletí Oficial de l'Estat recull la llista de les empreses o serveis que sí que poden mantenir l'activitat i continuar treballant.
Entre els sectors que són considerats essencials hi ha els sanitaris i d'atenció a la gent gran; els treballadors de la llar i cuidadors o d'atenció a víctimes de violència de gènere; i els proveïdors de productes de primera necessitat, com aliments, higiene, farmacèutics i sanitaris.
També serveis com bancs i assegurances; correus, gasolineres i empreses de transport i mercaderies; mitjans de comunicació i punts de venda de premsa; gestories i assessorament fiscal i laboral; sindicats i patronals; personal de justícia; serveis funeraris; forces armades i cossos de seguretat; serveis de neteja i manteniment; i mineria i fabricació de bateries.
La resta d'empreses han de tancar i els treballadors han de quedar-se a casa.
Permís retribuït recuperable
Per a tots els treballadors que han de quedar-se forçosament a casa sense treballar arran d'aquest enduriment del confinament, el govern espanyol ha aprovat un permís retribuït recuperable.
Aquesta mesura estableix que podran continuar cobrant el sou mentre són obligats a quedar-se a casa, i hauran de retornar les hores no treballades quan acabi la situació d'emergència, abans que acabi l'any.
El decret indica que aquesta recuperació de les hores haurà de negociar-se entre l'empresa i els representants dels treballadors.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha volgut remarcar que cap treballador no ha de perdre drets:
"Ningú no perd drets. Els treballadors i les treballadores compliran amb la seva missió en el lloc de treball i hauran de complir amb les hores que té fixat cadascun dels seus convenis col·lectius."
"També deixem un enorme marge per a la negociació a cadascuna de les empreses".
El permís retribuït no s'aplicarà als treballadors que fan teletreball, que han de seguir fent-lo. Ni a aquells als quals s'ha aplicat un ERTO, ni als que tenen baixes d'incapacitat o per maternitat o paternitat.
Activitat mínima indispensable
A banda de definir quins són els sectors considerats essencials, el decret també permet que les empreses que els presten puguin "establir el nombre mínim de plantilla o els torns de treball estrictament imprescindibles amb la finalitat de mantenir l'activitat indispensable". I posa com a referència per fer-ho l'activitat i la plantilla que són habituals a cada empresa els caps de setmana o els dies festius.
Treballadors públics
El decret també faculta els governs autonòmics i locals per "dictar les instruccions i resolucions que siguin necessàries" per regular els serveis que hagin de prestar els empleats públics respectius.
Moratòria d'un dia
Tot i això, el decret estableix una moratòria d'un dia per a totes aquelles empreses a les quals sigui impossible aturar l'activitat de cop, atès que s'ha publicat sense cap antelació.
"En aquells casos en què resulti impossible interrompre de manera immediata l'activitat, les persones incloses (...) en aquest reial decret llei podran prestar serveis el dilluns 30 de març de 2020, amb l'únic pròposit de dur a terme les tasques imprescindibles per poder fer efectiu el permís retribuït recuperable sense perjudicar de manera irremeiable o desproporcionada la represa de l'activitat empresarial."
Es preveu que aquesta moratòria serà útil, sobretot, a algunes indústries i al sector de la construcció.
Una segona disposició transitòria fa referència a les activitats de transport relatives a sectors considerats no essencials que ja estiguessin en marxa quan ha entrat en vigor el decret. Els transportistes, en aquest cas, estan autoritzats a finalitzar el servei.
La Moncloa fa cas dels experts
Com argumenta el govern espanyol aquest enduriment del confinament decretat fa 16 dies?
En l'exposició inicial del decret s'explica que la limitació de la mobilitat ha estat especialment efectiva per contenir l'expansió del coronavirus, però que, de tota manera, el nombre de persones contagiades i que necessiten ingrés hospitalari ha continuat creixent i posant pressió sobre el sistema de salut.
"Per això, atenent les recomanacions dels experts en l'àmbit epidemiològic, resulta necessari adoptar noves mesures que aprofundeixin en el control de la propagació del virus i evitar que l'acumulació de pacients en les unitats de cures intensives porti a la saturació."
A partir d'aquí, el decret assegura que "s'ha posat de manifest la necessitat d'adoptar una mesura en l'àmbit laboral", perquè, precisament, "l'activitat laboral i professional és la causa que explica la majoria dels desplaçaments que es produeixen".
Crítiques per l'endarreriment
El retard en la publicació del decret al BOE ha generat molta inquietud, fins al punt que la paraula BOE ha arribat a ser trending topic, perquè hi havia moltes empreses pendents que es publiqués el decret per saber si enviaven o no els seus treballadors a casa.
En l'àmbit polític, el retard en la publicació del decret l'han criticat tant el Partit Popular com Ciutadans.
El cap de l'oposició i president del PP, Pablo Casado, ha considerat "inadmissible" que "milions de treballadors no sàpiguen si demà han d'anar a treballar i en quines condicions".
Des de Cs, Inés Arrimadas ha afegit que "amb una cosa així no es pot improvisar ni generar incertesa" perquè "els espanyols mereixen garanties i tranquil·litat".
La patronal també ha retret al govern espanyol aquesta restricció de l'activitat econòmica. Des de Catalunya, Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, ha demanat que el govern espanyol assumeixi el 75 per cent dels sou dels treballadors que han de quedar-se a casa. I que, durant aquest temps, suspengui el pagament de l'IVA, l'IRPF i les quotes de la Seguretat Social.
Josep González, president de Pimec, que agrupa les petites i mitjanes empreses, ha fet "una valoració molt negativa" d'aquesta mesura, que ha vaticinat que obligarà a tancar empreses i perjudicarà molts autònoms.
El president de la CEOE, la patronal espanyola, Antonio Garamendi, ha lamentat que el nou decret s'ha fet amb "certa precipitació" i sense consultar la patronal.
Encara en l'àmbit dels agents socials, els sindicats s'han mostrat d'acord amb l'ampliació de l'aturada econòmica, perquè creuen que salvarà llocs de treball.
El govern espanyol admet el retard
La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha reconegut aquest diumenge, en una entrevista a La Sexta, que el govern anava tard amb la publicació del decret anunciat després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres.
Ha argumentat que "és necessari precisar la norma i de vegades no és tan fàcil".
També ha admès que "potser hauria estat millor que s'hagués publicat abans".
Petició des de les autonomies
Robles també ha reconegut que la moratòria inclosa en el decret té l'origen en les peticions de diversos presidents autonòmics efectuades en aquest sentit durant la reunió per videoconferència mantinguda el mateix diumenge amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
Qui ha anat més enllà ha estat el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, que ha demanat a Sánchez que les autonomies tinguin capacitat per regular l'aturada dels serveis essencials, atès que tenen un coneixement més directe sobre l'activitat econòmica dels seus respectius territoris.
Text íntegre del decret publicat al BOE:
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Estat d'alarma