Panera amb foie gras i xampany, aquests dies en una botiga de París
Panera amb foie gras i xampany, aquests dies en una botiga de París (EFE/José Manzaneque)

El boicot al foie s'estén per França abans de Nadal i indigna el sector gastronòmic

Els ajuntaments d'Estrasburg, Grenoble i Lió, en mans dels ecologistes, prohibeixen servir fetge d'ànec i oca en recepcions municipals

Actualitzat

Cop a la reputació del foie..., aquest cop, a França. El boicot al fetge d'ànec o oca per motius animalistes s'intensifica al país on el foie és un símbol gastronòmic i, darrerament, diverses ciutats n'han prohibit el consum en recepcions oficials.

Fa anys que el foie gras és objecte de crítiques per part d'ecologistes i defensors dels animals pel tracte que reben els animals: se'ls engreixa amb grans quantitats de cereals i greixos, que fan que se'ls infli el fetge fins a deu vegades la seva mida normal, fins a un punt que els impedeix respirar.

A Europa, la pràctica d'hipertrofiar el fetge dels animals només està permesa a França, Espanya, Hongria, Romania i Bèlgica. Darrerament, s'ha vetat el foie gras a Califòrnia, el Japó o Sao Paulo i, a partir del 2022, la venda estarà prohibida a la ciutat de Nova York, mentre que el Regne Unit estudia fer el mateix.

Diversos pots de foie en una botiga de París
Diversos pots de foie en una botiga de París (EFE/José Manzaneque)


Ara, aquesta onada ha arribat a França, on el foie és patrimoni gastronòmic nacional des del 2006. Diversos ajuntaments governats pels Verds han anunciat que deixaran de servir-ne en les recepcions municipals. És el cas d'Estrasburg, Grenoble i, des d'aquesta setmana, Lió.

A les portes de Nadal, quan es venen tres quartes parts del foie que es consumeix anualment, aquesta campanya ha fet que hi hagi qui es pregunti si el foie gras pot desaparèixer de la gastronomia francesa, com mostra aquesta crònica del corresponsal de TV3 a París:


La importància que Lió se sumi al boicot

Que Lió se sumi al boicot al foie és tot un cop d'efecte: es tracta de la tercera ciutat més poblada de França i bressol del cuiner Paul Bocuse, pare de la "nouvelle cuisine".

L'alcalde de Lió, Grégory Doucet, ha retirat el foie dels actes municipals perquè "va totalment en contra del benestar animal" i ha demanat als restaurants de la ciutat que redueixin o deixin de servir foie gras.

Foie gras
Foie gras (Europa Press)

Una idea que no ha agradat gaire a l'associació d'hostaleria de la ciutat. El president, el xef Christophe Marguin, ha anunciat que afegirà un altre plat amb foie al menú i ha reivindicat que "el sector del foie és un dels que més fa a favor del benestar animal des de fa anys".

En la mateixa línia s'expressa la presidenta del Comitè Interprofessional del Foie GrasMarie-Pierre Pé, que creu que el boicot d'aquests ajuntaments "és un cop a tota la gastronomia francesa" i qualifica els animalistes de "gent radical que propugna una alimentació vegetariana extrema".

L'associació ha fet pública una enquesta que assegura que el 75% dels francesos tenen previst menjar foie gras aquestes festes:

 

La campanya de boicot al foie està impulsada per l'associació animalista PETA, que vol acabar amb el que consideren una vida de patiment d'oques i ànecs.

PETA celebra la decisió de l'Ajuntament de Lió i insta a demanar que ciutats com Besançon, Bordeus, Clermont-Ferrand, Marsella, Montpeller o Nantes facin el mateix.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalGastronomiaFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut