El boom de l'energia fotovoltaica provoca la falta d'instal·ladors de plaques solars

Ara mateix calen 18.000 operaris, una xifra que creixerà, fins al punt que es calcula que s'haurien de contractar 6.000 operaris cada any fins al 2050
Esther Ortega Actualitzat
TEMA:
Energia

La Patricia i la Fàtima es guanyen la vida damunt les teulades, són instal·ladores de plaques solars. Fa només uns mesos, cap de les dues imaginava que cada dia es penjaria d'un arnès i entraria en un sector dominat per homes. Una cuidava nens i l'altra netejava cases, no sabien res de plaques solars, però totes dues buscaven un canvi, millor sou i més estabilitat.

"Al tema de l'altura -explica Patricia Matos- sabem que se li ha de tenir respecte, que no et pots relaxar, però es porta bé, es porta millor del que esperava". Tant és així que la Fàtima Zahraa el Meknassi afirma convençuda:

"No m'aturaré aquí, jo per aconseguir els meus somnis vull ser team lead. El team lead és el cap del grup, el que instal·la l'inversor, el que en sap més i té més formació de la instal·lació."

El sostre d'un edifici amb plaques solars, al Port Nàutic de l'Estartit (Club Nàutic Estartit/ACN)

I les perspectives per créixer en aquest sector són enormes. Segons el gremi d'instal·ladors FEGICAT, ara mateix manquen 18.000 treballadors, una xifra que creixerà en els pròxims anys.

De fet, calculen que d'aquí al 2050 haurien de contractar 6.000 operaris cada any, principalment instal·ladors de plaques i també de punts de recàrrega. Alerten que "cal més i més bona orientació i assessorament a les famílies, falta explicar les oportunitats de la professió" i conclouen que, sense aquests professionals, la transició energètica perilla.

Des de l'any passat, l'autoconsum viu un autèntic boom que ha fet molt difícil per a les empreses trobar personal qualificat. Carlota Pi, consellera delegada d'Holaluz, explica que fa un any anaven al mercat a contractar instal·ladors i no en trobaven:

"No en teníem prous. Els que hi havia estaven molt sol·licitats i aleshores no ens quadrava i no teníem capacitat per poder entregar, no teníem capacitat per poder instal·lar tot allò que veníem a tots els codis postals d'Espanya."

La solució va ser crear l'Holaluz Academy per ensenyar als nouvinguts i també organitzar formacions específiques per dones amb Barcelona Activa. Per les seves aules ja han passat un centenar de persones i el 30% acaben superant el curs d'entre 13 i 16 setmanes i, com la Patrícia i la Fàtima, comencen a treballar.

L'objectiu, aquest any, és doblar el centenar d'instal·ladors que ara tenen en plantilla. Un pla de creixement ambiciós, com el de la resta del sector. Ho corrobora també Rafa Reyes, conseller delegat de Solideo:

"Tothom està buscant personal per cobrir les necessitats i que les agendes que tenim i els compromisos que tenim amb els nostres clients es puguin complir."

Per això Solideo també ha acabat creant la seva acadèmia, per professionalitzar tota la formació que ja anaven donant als nouvinguts. Professionals d'altres sectors, com en Jaume Casadevall, que venia del sector de l'automoció:

"Treballava com a mecànic de motos i va arribar un dia que vaig pensar que s'havia acabat la meva trajectòria com a mecànic."

Un canvi que també buscava des de feia temps Andrés Martino:

"Vaig estar treballant prop de 10 anys a l'hostaleria, era un sector molt agobiant, perquè l'hostaleria és el que té, fas festius, qualsevol horari, sous precaris... i quan vaig començar aquí va ser meravellós. Ara gaudeixo dels fills, tinc un horari fix, tardes lliures, caps de setmana lliures, festius lliures..." 

Com ens explica Raül Rodríguez, director de FEGICAT, aquests instal·ladors es regeixen pel conveni siderometal·lúrgic i això vol dir que "l'esglaó més baix ja cobra 1.500 euros nets al mes en 14 pagues". I des d'aquest nivell, el progrés és fàcil i ràpid, és el que buscava Mustafá Bouchikhi quan va entrar a aquest sector:

"Jo vinc del sector logístic com a encarregat de magatzem; em vaig trobar en un moment professional en què ja no podia creixer més."

Aquí el sostre professional està ben amunt, el creixement del sector unit a la manca de professionals els garanteix escalar posicions molt més ràpid. "Un professional que porta dos anys -explica Rafa Reyes, de Solideo- és un professional amb moltíssima experiència, en altres sectors potser amb dos anys no passa ni el tall de l'entrevista."

Segons explica la patronal, aquest col·lectiu té un grau d'inserció superior al 83%, i dels que ja estan treballant, 9 de cada 10 ho fan amb un contracte a temps complet.

 

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut