Xuixos de la pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners (Laia Claret)

El boom de ser el millor xuixo del món: quant dura la fal·lera als locals guanyadors?

Una pastisseria de Santa Coloma de Farners dispara exponencialment les vendes de xuixos després de guanyar el premi al millor del món, com ja va passar amb una de Banyoles i una de l'Escala que també van rebre la distinció

Enllaç a altres textos de l'autor

Laia Claret

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@laiaclaret
Actualitzat

La pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners, que fa uns dies va guanyar el premi al millor xuixo del món, és un formiguer des d'aleshores. 

A l'establiment, regentat per la quarta generació de pastissers i coneguts per les galetes Trias, s'han multiplicat les comandes. Fins al punt que, segons explica el pastisser Quim Trias, han hagut de canviar la fregidora per una de més gran:

"Hem passat de vendre 20 xuixos a la setmana a tenir una demanda de 120 o més al dia. Hem hagut de canviar la fregidora perquè treballàvem amb una de casolana." 

I és que a la Pastisseria Trias no fa ni un any que elaboren xuixos i, per tant, en tenien poca producció. El primer que van posar a la venda va ser el 18 de maig de l'any passat. "Després de fer diverses proves, hem aconseguit el que fem ara, el que volíem", assegura Trias. 

Un fet habitual

La fal·lera per aquest pastisset dolç es dispara, després de rebre el guardó. A la Trias "hi ha qui ha fet 100 quilòmetres per venir a buscar 2 xuixos", explica Trias, o fins i tot hi van clients que fan la ruta de les pastisseries que han rebut la catalogació de millor del món.

Ricard Jambert, de la pastisseria Padrés, de Banyoles, que va guanyar la primera edició del concurs, remarca que encara ara té un augment de vendes, respecte al primer dia: 

"La setmana següent de rebre el premi en fèiem 1.000 unitats diàries, 2.000 els caps de setmana. Ara, s'ha estabilitzat en uns 300 xuixos diaris."

 L'Agustí Gardella, de la pastisseria Juhé de l'Escala, guanyador el 2022, ho corrobora:

"Els primers 6 mesos va ser una autèntica bogeria. Hi havia cues a la botiga. I avui dia les vendes encara són importants."

El pastisser de Santa Coloma de Farners amb el premi al millor xuixo del món (Laia Claret)

Un premi gironí

El periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, que va néixer a Besalú, va crear aquest concurs l'any 2018, coincidint amb el centenari del xuixo. 

Emili Puig, pastisser, està considerat el creador del xuixo de Girona, a l'obrador que tenia al carrer de la Cort Reial. Es va inspirar en el pastís "chou à la crème", que va aprendre d'un pastisser francès. 

En aquesta edició, el jurat, format per professionals de l'àmbit de la restauració o pastisseria, han hagut d'escollir entre 25 propostes. 
 

ARXIVAT A:
GastronomiaAlimentació
Anar al contingut