Gustavo Petro i Luiz Inácio Lula da Silva, presidents del Brasil i Colòmbia, junts el mes de desembre passat (Europa Press/Ricardo Stuckert)

El Brasil i Colòmbia demanen noves eleccions a Veneçuela; Maduro i l'oposició ho rebutgen

Lula da Silva i Gustavo Petro exploren una sortida a la crisi després de gairebé tres setmanes de protestes entre acusacions de frau electoral al règim chavista

Redacció/Agències

Luiz Inácio Lula da Silva i Gustavo Petro, els presidents del Brasil i de Colòmbia, han demanat repetir les eleccions a Veneçuela, després de gairebé tres setmanes de protestes i acusacions de frau al règim chavista. Tant el president Nicolás Maduro com els líders de l'oposició rebutgen la proposta.

En les últimes setmanes, els governs del Brasil, Colòmbia i Mèxic, que mantenen les seves relacions amb Maduro, han capitanejat els esforços per mediar entre les parts i trobar una sortida a la crisi a la qual s'ha abocat Veneçuela des de les eleccions del 28 de juliol. Després de dies de converses, Lula i Petro han llançat les seves propostes.

Una vegada més, Lula ha demanat a les autoritats veneçolanes que facin públiques les actes de les eleccions abans de plantejar dos escenaris: la formació d'un govern de coalició o que els ciutadans tornin a les urnes. Petro, que també dona suport a unes noves eleccions, suggereix un "front nacional" com a pas "transitori" cap a una solució definitiva de la crisi.

Però ni el règim veneçolà ni l'oposició, que lideren María Corina Machado i el candidat Edmundo González, accepten aquesta sortida. Maduro, que acusa els opositors de voler fer un cop d'estat, no s'ha referit directament a noves eleccions, però ha insistit: "Els conflictes a Veneçuela (...) es resolen entre els veneçolans, amb les seves institucions, amb la seva llei, amb la seva Constitució."

En paral·lel, Machado s'ha pronunciat immediatament als mitjans xilens i argentins per dir que no a la repetició electoral: "Proposar de no tenir en compte el que va passar el 28 de juliol és una falta de respecte als veneçolans", ha assenyalat abans d'afegir que les votacions "van tenir lloc i la societat veneçolana es va expressar en condicions molt desfavorables. Hi va haver frau, i fins i tot així vam guanyar".

El candidat opositor a les presidencials, Edmundo González, s'ha pronunciat en la mateixa línia a la xarxa social X, on ha reiterat que és ell qui ha guanyat les eleccions "de forma aclaparadora". Unes hores més tard publicava un vídeo en què fa una crida a Maduro a "respectar la voluntat del poble veneçolà" i l'acusa de "jugar amb la vida de milions de compatriotes".

De la "prudència" de Mèxic a l'embolic de Biden

En les últimes hores, el posicionament de Lula i Petro ha rebut la rèplica dels líders d'altres països americans. Mentre Andrés Manuel López Obrador, president de Mèxic, ha volgut deixar clar que no veu "prudent" demanar ara eleccions a Veneçuela, el govern cubà rebutja qualsevol "ingerència" en els afers del seu aliat polític.

La proposta d'unes noves eleccions a Veneçuela ha arribat també als EUA. En una trobada amb la premsa, el president Joe Biden s'ha mostrat favorable a la repetició electoral, però unes hores després ha esmenat la seva pròpia posició per boca del portaveu de la Casa Blanca, que ha assegurat que no havia entès bé la pregunta i que el que realment demana és que Maduro faci públiques les actes de votació.


L'oposició manté que es va imposar amb el 67%

El Consell Nacional Electoral (CNE) va ratificar a principis d'agost la victòria de Maduro amb el 52% dels vots, sense facilitar el recompte exacte ni les actes dels col·legis electorals, al·legant haver estat víctima d'una pirateria informàtica.

Segons l'oposició, que va fer públics els resultats obtinguts a través dels seus escrutadors, el seu candidat Edmundo González hauria guanyat a les urnes amb el 67% dels sufragis, resultat rebutjat pel règim chavista.

Autoproclamat vencedor, entre acusacions de frau, per un tercer mandat, la victòria no contrastada de Maduro va provocar les primeres manifestacions espontànies quan feia poques hores que havien tancat els col·legis electorals. Unes protestes que s'han allargat fins ara, amb un balanç de 25 morts, 192 ferits i 2.400 detinguts, segons fonts oficials.

 

ARXIVAT A:
VeneçuelaNicolás Maduro
Anar al contingut