A Ruanda comencen a provar una vacuna en fase d'assaig per frenar el brot (Flickr)

El brot del virus de Marburg detectat a Ruanda no s'ha estès a Alemanya

Els dos casos sospitosos d'haver contret la malaltia al país africà han donat negatiu, tot i haver estat en contacte amb malalts a Ruanda, on ja han mort una desena de persones
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Els dos casos sospitosos de virus de Marburg detectats a Alemanya han donat negatiu, segons informen les autoritats sanitàries del país. Es tracta d'un estudiant de medicina i la seva xicota.

Acabaven de tornar de Ruanda, país que afronta un important brot de la malaltia. De fet, l'estudiant havia estat en contacte amb malalts infectats. 

El virus de Marburg és molt contagiós, provoca febres hemorràgiques, i és molt similar al de l'Ebola, tot i que és molt més mortal. A Ruanda ja han mort 11 persones, n'hi ha 25 més en aïllament i gairebé 300 contactes en quarantena.


No hi ha risc a Alemanya 

A  Alemanya les alarmes van saltar aquest dimecres, quan els dos joves arribats d'aquest país africà viatjaven en tren i es van començar a trobar malament. Com a mesura preventiva, es va tancar una zona de l'estació d'Hamburg i se'ls va traslladar immediatament a l'hospital, on han estat aïllats mentre se'ls feien tota mena de proves. 

Ara les anàlisis han donat negatiu, cosa que descarta que hi hagi cap mena de risc per als passatgers que van coincidir amb la parella tant al tren com a l'avió que els va portar de Ruanda a Alemanya. 


Quina és la situació a Ruanda?

Per intentar fer front al brot que ja ha causat una desena de morts, Ruanda començarà a provar una vacuna contra el virus de Marburg que està en fase d'assaig. Aquest és un dels virus més mortals que es coneix, amb una letalitat que pot arribar al 90%, com recordava a la televisió ruandesa el ministre de Sanitat del país, Sabin Nsanzimana:

"Creiem que hi haurà més casos i això és normal en l'evolució d'aquest virus. Han mort una desena de persones i potser aviat seran més. Estem intentant salvar el màxim de vides"

El cert és, però, que el brot de Marburg ja està col·lapsant els serveis sanitaris de Ruanda. A més, gran part dels afectats són personal sanitari, per la qual cosa s'estan prenent mesures especials de protecció per a aquest col·lectiu.

"És un virus que es contrau per contacte pròxim i per això els professionals sanitaris s'han vist afectats. Estan en contacte amb fluids corporals i sang"

El brot a Ruanda d'aquesta malaltia, similar a l'Ebola, es va detectar per primera vegada divendres passat i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha llançat una alarma.


Què se'n sap, del virus de Marburg?

Com dèiem, el virus de Marburg és molt similar al de l'Ebola, però més mortal. En el cas de l'Ebola, l'índex de mortalitat se situa en el 50% dels casos, percentatge que puja fins al 90% en el cas del de Marburg.

Imatge microscòpica del virus de Marburg (Flickr)

Tampoc hi ha sort si parlem de vacunes. Per fer front a l'Ebola, ja n'hi ha dues d'autoritzades, mentre que per al virus de Marburg no n'hi ha cap que hagi rebut llum verda i només hi ha una vacuna en fase d'assaig, que és la que ara es provarà a Ruanda. De fet, per a aquesta malaltia tampoc hi ha cap tractament específic. 

Els símptomes que presenten els contagiats pel virus de Marburg passen per febre alta, forts mals de cap, dolors musculars i diarrea

El continent africà ja va ser escenari l'any passat de dues epidèmies de Marburg: una a Guinea Equatorial, on van morir 12 persones, i una altra a Tanzània, que va provocar 6 morts. 

La malaltia es va detectar per primera vegada l'any 1967 a la ciutat alemanya de Marburg, d'on va agafar el nom. Els primers malalts identificats van ser tècnics de laboratori que es van infectar mentre investigaven uns micos portats des d'Uganda.

 

ARXIVAT A:
Salut Àfrica Vacunes
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut