El caçador de castells: el hobby de posar els castells medievals catalans en un mapa virtual
L'Àngel Garcia treballant en el seu projecte de mapadecastells.cat (3Cat)

El caçador de castells: el hobby de posar els castells medievals catalans en un mapa virtual

L'Àngel Garcia porta gairebé 2 anys documentant en un mapa virtual i interactiu els castells, palaus i fortificacions medievals de la Corona Catalanoaragonesa

Actualitzat

Es passa hores mirant mapes en una pantalla. És la seva feina. L'Àngel Garcia és un professional del món de la logística i, entre altres responsabilitats, s'encarrega d'estudiar quines són les millors rutes per als camions que treballen a la seva empresa.

En el seu temps lliure és un apassionat per la història i un dia es va adonar que, sense grans variacions, on ara hi ha autopistes i carreteres abans hi havia camins i rutes. No era casualitat.

Va ser llavors quan va néixer la idea. Crear un mapa interactiu per situar la història. La nostra història, la de Catalunya. Segles i segles impresos en quilòmetres on ara hi ha asfalt i abans hi havia pedra i terra. Una idea que, en un primer intent de posar en pràctica, de seguida va constatar que era d'un abast enorme.

Així que va decidir acotar una mica: edat mitjana i, encara una mica més, del segle X al segle XV. I va començar a marcar-hi castells i fortificacions de la Corona Catalanoaragonesa. Aquests són tots els punts que ha descobert (si no veus correctament el mapa, fes clic aquí):


L'Àngel Garcia destaca la relació que hi ha entre el passat i el nostre pressent i com pot ajudar a entendre la nostra evolució:

"Vull lligar la Catalunya actual amb la Catalunya medieval. A través del mapa he anat veient com es van expandint els Comtats Catalans, com es converteixen en regnes i, a poc a poc, cap al Mediterrani. Estic seguint el mateix ordre d'expansió que va haver-hi. He anat cap a les Balears, cap a Sardenya, després Sicília..."

Somriu i fa broma. Ens confessa que la seva arma no és una espasa, sinó un ratolí d'ordinador, però, a la seva manera, està en ple procés de "conquesta".

Ja ha posat al mapa gairebé 4.000 castells, palaus i fortificacions. Per a l'Àngel Garcia, la confecció del seu mapa s'ha convertit en una manera de reivindicar un patrimoni que podem tenir al costat de casa o bé a milers de quilòmetres, i amb un element en comú: entre els seus murs s'hi parlava català.

Amb aquest projecte posa la vista en el passat ara, durant el present, pensant en el futur. Una reflexió que ens fa aquest jove de poc més de 30 anys: "Ara podem visitar una construcció que té 1.000 anys d'història, però i d'aquí 1.000 anys? La gent podrà seguint-lo visitant?", es pregunta.

I és que s'ha trobat que, en algun cas, on abans hi havia un castell avui hi ha una rotonda. Encara és una sort que quedi algun document que acrediti la seva existència passada. Amb això ja en té prou perquè mereixi una icona en el seu mapa.

També hi ha establert un codi de colors per situar els castells: els que existeixen, els que no, els que ha visitat personalment i així fins a acabar formant una complexa llegenda que convida a explorar el mapa durant hores.

L'Àngel Garcia, el caçador de castells, visita el castell de Sant Martí Sarroca (3Cat)


No és una Viquipèdia ni un arxiu històric

Per evitar confusions, insisteix que el seu mapa és només això, un mapa. Referències marcades sobre el terreny. Clicant s'hi poden trobar les coordenades, algunes fotografies (publicades a Google) i alguna petita acotació. En cap cas pretén convertir el seu projecte en un tractat històric: "No és la Viquipèdia." Simplement, vol que sigui una eina per a persones a qui els vingui de gust prendre consciència i, perquè no, desplaçar-se i visitar, si es pot, una construcció de la Catalunya medieval. 

Ja fa pràcticament dos anys que va iniciar aquest projecte i el seu mapa ja comença a tenir forma. Tenint en compte que l'està confeccionant durant el seu temps lliure, calcula que encara en té per uns tres anys per acabar-lo d'enllestir.

Llavors, ens explica que, si encara es veu amb ànims i les circumstàncies de la vida l'hi permeten, un cop acabat aquest mapa, voldria desenvolupar una app que creués el coneixement abocat en el seu mapa amb la infraestructura turística que hi ha al territori. Com una guia per als "bojos dels castells".

L'Àngel Garcia, el caçador de castells, de visita al conjunt monumental de Sant Martí Sarroca, a l'Alt Penedès (3Cat)

Després d'una estona amb l'Àngel, sortim del que ell en diu "el laboratori", el petit despatx on té un ordinador d'última generació des d'on immortalitza virtualment aquestes construccions medievals tan emblemàtiques del nostre país. És el moment de trepitjar el terreny.

No cal anar gaire lluny. A pocs quilòmetres de Vilafranca del Penedès, on viu, hi ha el castell de Sant Martí Sarroca. Un conjunt monumental que està restaurat, però que conserva de forma fidel l'essència medieval de les seves pedres mil·lenàries.

Hi entrem. Es fa el silenci. L'Àngel Garcia recorre amb la mirada els seus murs. S'hi acosta i també toca unes marques que ha vist en una pedra.

"Et quedes mirant les pedres i sents que et parlen. No puc evitar imaginar-me com devia ser la vida aquí. Penso que una persona, fa segles, va tocar aquesta mateixa pedra que ara estic tocant jo. Potser, a través del mapa, podem obrir les portes de la història despertant interès en la gent."

Llavors ens confessa que cada cop que visita un castell té una sensació especial. Admet que, en certa manera, és com una addicció barrejada al mateix temps amb un esperit de col·leccionisme. Inevitablement, i recordant d'altres personatges mediàtics del nostre país, li preguntem si potser acaba de néixer "El caçador de castells".

 

ARXIVAT A:
PatrimoniArtCultura popularCultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut