El calendari de les primeres eleccions en democràcia en ple estiu: les dates clau

La campanya electoral coincidirà amb Pedro Sánchez assumint la presidència de torn de la UE i deixa pocs dies a Sumar i Podem per arribar a un pacte

RedaccióActualitzat

Per primera vegada des de la Transició les eleccions generals al Congrés dels Diputats i al Senat se celebraran en ple estiu, el 23 de juliol.

La convocatòria per sorpresa d'aquestes eleccions per part de Pedro Sánchez implica també que a mitjans d'agost s'hauran d'haver constituït les dues cambres.


Calendari políticoelectoral molt atapeït en ple estiu

A més, tot plegat comporta un calendari de 8 setmanes molt atapeït a partir d'aquest dilluns mateix i que coincideix amb l'inici de la presidència espanyola de la Unió Europea.

El calendari ha començat aquest mateix dilluns a la tarda, amb un consell de ministres extraordinari que ha aprovat la convocatòria de les eleccions, i aquest dimarts amb la publicació al BOE.

Això implica la dissolució immediata del Congrés i el Senat, l'activació de les juntes electorals i també la prohibició d'inauguracions i campanyes institucionals.


10 dies per tancar coalicions electorals

La següent data fixada serà 10 dies després, el 9 de juny, dia límit per registrar les coalicions electorals de forces polítiques que vulguin presentar-se conjuntament.

Això perjudica principalment el projecte Sumar liderat per Yolanda Díaz, presentat oficialment a principis d'abril, perquè li queden pocs dies per poder tancar un acord amb Podem.

 

Llistes definitives el 27 de juny

10 dies després, el 19 de juny, serà el termini màxim per tancar les llistes, que es publicaran provisionalment dos dies després, el 21 de juny, i definitivament el 27 de juny.

Entremig, el 23 de juny, les juntes electorals hauran de comunicar les irregularitats que hagin detectat o les impugnacions que s'hagin fet, i les forces polítiques tindran 48 hores per solucionar-les.

La campanya electoral començarà 10 dies després de la publicació de les candidatures definitives, el divendres 7 de juliol, i durarà fins al divendres 21 de juliol.

El diumenge 23 de juliol es celebraran les eleccions generals avançades, i la data límit per constituir el Congrés i el Senat serà el 17 d'agost, 25 dies després de les eleccions.

Aquesta data l'haurà de precisar el decret de convocatòria que aprova aquest dilluns a la tarda el consell de ministres.


Inici de la presidència de la UE en plena campanya

Entre tota aquesta activitat políticoelectoral hi haurà l'arrencada de la presidència semestral d'Espanya a la Unió Europea, la cerimònia oficial de la qual està prevista per al dilluns 10 de juliol.

És a dir, es farà quan ja es portaran 3 dies de campanya electoral, i el mateix passarà amb la compareixença de Pedro Sánchez al Parlament Europeu amb el mateix motiu, el dijous 13 de juliol, al bell mig de la campanya.

El president del govern espanyol ha pres la decisió d'avançar uns quants mesos les eleccions just després de la derrota del seu partit en les eleccions municipals i autonòmiques.

També dues setmanes després que el CIS pronostiqués que si ara es fessin les eleccions generals el PSOE tornaria a guanyar al PP, i que Sumar quedaria per davant del partit d'extrema dreta Vox.

"Sotmetre el mandat democràtic a la voluntat popular"

I ha justificat fer-ho amb un calendari inèdit i sense precedents per la necessitat de "sotmetre el mandat democràtic a la voluntat popular":

"Crec que el millor és que els espanyols i les espanyoles es pronunciïn sense demora per definir el rumb polític del país".

Aquest calendari coincidirà també amb la constitució d'ajuntaments i governs autonòmics, alguns dels quals previsiblement es faran gràcies a pactes entre el PP i Vox.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23JPedro Sánchez
Anar al contingut