La dessalinitzadora del Llobregat (ACN/Àlex Recolons)

El calendari del pla contra la sequera: la dessaladora de l'Alt Empordà estarà a punt el 2032

L'ampliació de la dessaladora de la Tordera i la nova del Foix, que es volien accelerar, no es posaran en marxa fins al 2029

Fa un mes, en un dels seus primers anuncis, l'executiu de Salvador Illa va avançar que es faria una nova dessaladora a l'Alt Empordà per fer front a la sequera. Encara no se sap on s'ubicarà, però ara s'ha concretat que es preveu que estigui operativa el 2032, d'aquí a vuit anys.

Això, després que la Generalitat hagi detallat aquest dimarts un cronograma a deu anys vista per afrontar l'escassetat d'aigua. El pla preveu fins al 2034 noves potabilitzadores o estacions de regeneració d'aigua, per dependre menys de les pluges i que el 70% de l'aigua que consumim sigui generada o dessalada --quan ara és el 5%--.

Una de les actuacions que el govern volia accelerar era l'ampliació de la dessaladora de la Tordera i una de nova al Foix, però amb el pla a la mà s'ha sabut que les instal·lacions no entraran en servei abans del 2029.

Al calendari del govern també hi destaca la connexió d'aigües residuals del Besòs a la depuradora del Llobregat, prevista per al 2028.

280 hectòmetres cúbics més el 2030

Amb el total de les actuacions, que suposen una inversió de 2.000 milions d'euros en un termini de deu anys, la previsió és arribar als 280 hectòmetres cúbics addicionals d'aigua el 2030.

Entre les mesures destaca l'increment de la dessalinització, la regeneració, el millor aprofitament d'aigua a la conca del Besòs i millores en el tractament a la conca del Llobregat.


Augmentar els recursos a curt termini

Entre els objectius més propers, el Govern ha fixat que abans que s'acabi l'any s'activin les millores a la potabilitzadora d'Empuriabrava i s'aporti aigua regenerada des de la depuradora de Figueres fins al riu la Muga a l'altura de Pont de Molins.

De cara a l'any vinent, i també a l'Alt Empordà, es posaran en funcionament les dessaladores mòbils de Roses i Empuriabrava.

En l'àmbit del sistema Ter-Llobregat, a mitjan 2025 entrarà en servei l'ampliació de la potabilitzadora de Trinitat, que ha d'incrementar la producció actual en uns 400 o 500 litres per segon, cosa que suposa entre uns 12 i 15 hm³ anuals.

A finals del 2025, està previst activar els nous pous de Sant Joan Despí i la potabilitzadora Estrella a Sant Feliu de Llobregat.

Objectiu: incorporar 31 hectòmetres cúbics

D'altra banda, i també per a l'any vinent, estan plantejades actuacions de suport, com la incorporació de l'aigua provinent de la riera de Rubí per incrementar la disponibilitat d'aigua al riu Llobregat; la recuperació de pous en l'àmbit del Ter Llobregat, Baix Camp, Priorat i Muga a través dels ajuts aportats per l'Agència Catalana de l'Aigua, i l'aprofitament dels pous de Montcada.

En l'àmbit de la regeneració, a finals del 2025 es preveu l'aportació de l'estació de regeneració d'aigua de Gavà al Llobregat.

Tal com ha anunciat la consellera de Territori, Transició Ecològica i Habitatge i portaveu del govern. Sílvia Paneque, "amb aquestes mesures d'urgència, que podríem posar en marxa durant tot aquest 2025, podríem incorporar 31 hectòmetres cúbics en el seu global":

"Esperem que això ens estalviï pitjors escenaris d'emergència, en funció de la pluviometria".


Del 2026 en endavant

Més enllà del 2025, el nou calendari fixa que el 2026 estarà en servei l'estació de regeneració d'aigua de Sant Feliu de Llobregat. També estaran enllestides les obres del nou tram de l'aqüeducte d'ATL entre Cardedeu i Trinitat, que pretén posar fi a les fuites al pas per Badalona.

Pel que fa al 2027, entraria en servei l'estació de regeneració d'aigua de Mataró i la de Figueres, així com les millores del tractament d'osmosi inversa de la potabilitzadora de Sant Joan Despí. Amb aquestes accions, està planificat que a finals del 2027 s'incrementi en 68 hectòmetres cúbics la disponibilitat d'aigua.

Per al 2028 estaran a punt les millores a la potabilitzadora del Llobregat i a la planta de tractament d'aigua potable del Ter, així com la posada en servei de la potabilitzadora de Montcada. Aquestes actuacions suposaran una millora dels tractaments d'aigua sobretot en períodes d'escassetat.

A banda de les dessaladores de la Tordera i del Foix, al llarg del 2029 es preveu que es posi en servei la potabilitzadora de Bon Pastor. A finals del mateix any es preveu que pugui iniciar-se el funcionament de la conducció que aportarà aigua regenerada des de la depuradora de Sabadell riu Sec fins als municipis de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès.


Pal·liar la sequera a les comarques de Tarragona

A banda del calendari general, el govern ha fixat al calendari una sèrie d'actuacions urgents per pal·liar la sequera a les comarques de Tarragona. Entre aquestes actuacions urgents hi ha enllestir l'any vinent l'aportació de l'aigua de l'Ebre a l'embassament de Guiamets. Això ha de permetre garantir aigua per a les demandes de reg.

El 2026 es preveu que estigui enllestida la connexió del Garrigues Sud amb la zona del Montsant, que aportarà més recurs per al reg agrícola, mentre que a mitjans o finals del 2027 estaria enllestida la bassa per als regants de Riudecanyes. Posteriorment, es posaria en servei l'estació de regeneració d'aigua de Reus.

 

ARXIVAT A:
SequeraInfraestructuresGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut